Recent lansat în echipare cu un acumulator de 4500 mAh, vârful de gamă Xiaomi 13 a primit un upgrade solid-state, trecând la 6000 mAh fără compromisul unui acumulator fizic mai mare.
Deși, mai târziu decât am fi sperat, acumulatorii solid-state sunt acum realitate, Xiaomi fiind primul producător smartphone care demonstrează această tehnologie împreună cu un dispozitiv comercial. Desigur, rămân de probat aspecte precum fiabilitatea și costul noului tip de acumulator, rămânând mult loc pentru perfecționarea acestei tehnolologii.
În timp ce acumulatorii obișnuiți pentru smartphone oferă densități înde 150 și 250 Whr/litru, soluția anunțată de Xiaomi ar urma să ofere densități de peste 1000 Whr/litru, cu efecte dramatice în ce privește creșterea autonomiei pentru dispozitive smartphone și electronice de consum. Totuși, în cazul de față sporul de capacitate este ceva mai modest, chiar și raportând la densitatea maximă de 250 Whr/litru în cazul acumulatorilor Li-ion convenționali, acumulatorul solid-state prototip neputând avea mai mult de 350Whr/l densitate de înmagazinare a energiei.
Demonstrația celor de la Xiaomi vine la doar câteva zile după ce Honor, o fostă ramură a Huawei ruptă într-o companie separată, a anunțat un nou tip de acumulator cu tehnologie silicon-carbon. Apărând ca o variație a acumulatorilor Li-ion, cei cu tehnologie silicon-carbon promit îmbunătățirea cu 12.8% a densității de stocare a energiei. Deși, mai puțin ambițioasă, soluția celor de la Honor are de partea sa avantajul costurilor, acumulatorii putând fi produși folosind liniile de fabricație existente. În schimb, acumulatorul solid-state demonstrat de Xiaomi oferă cu 33% mai multă densitate de stocare a energiei.
Totuși, Xiaomi a evitat să vorbească despre disponibilitatea comercială a noului tip de acumulator, detalii esențiale precum anduranța la cicluri de încărcare multiple și costurile de fabricație rămânând deocamdată confidențiale.