Oferit în carcasă integral metalică, Redmi Note 4 se aşează bine în palmă şi pare neaşteptat de uşor, ţinând cont de faptul că avem de-a face cu un phablet prevăzut cu ecran de 5.5” şi un acumulator de 4100 mAh. Cu toate acestea carcasa din aluminiu nu flexează şi nu trosneşte la apăsare, reconfirmând atenţia acordată de Xiaomi pentru calitatea construcţiei. Totuşi, preţul de numai 170 dolari în varianta cu 2 GB RAM / 16 GB ROM nu putea fi obţinut fără unele compromisuri. În cazul de faţă, acestea sunt lipsa certificării pentru protecţie la apă şi scutul de protecţie pentru ecran mai nu chiar atât de rezistent la zgârieturi.
Pentru cumpărătorii europeni ar mai fi de luat în seamă şi versiunea de Android fără traduceri în afara limbii engleză şi utilată cu numeroase aplicaţii destinate publicului din China. Din fericire acest aspect poate fi corectat aplicând unul din numeroasele ROM-uri alternative de Android, disponibile în comunitatea online. Per total, avem de-a face cu un produs bine realizat, care oferă mai mult decât suficientă valoare pentru suma plătită.
În cazul de faţă, am avut disponibil pentru testare varianta mai puţin costisitoare a lui Xiaomi Redmi Note 4, echipată cu 2GB memorie RAM şi 16 GB memorie internă a lui. Fără a porni cu aşteptări prea mari, am constatat că şi versiunea de bază a acestui model poate oferi un nivel de performanţă adecvat, singurul dezavantaj sesizat fiind acela că memoria RAM mai puţin încăpătoare nu poate reţine un număr prea mare de aplicaţii recente. Astfel, la selectarea acestora din meniul Task Manager conţinutul aplicaţiei este împrospătat, proces care induce un mic timp de aşteptare, însă nu deranjant.
Din păcate, cantitatea de 2GB memorie RAM ar putea afecta performanţa în cazul jocurilor de Android mai pretenţioase, cu rezultate mai bune sau mai slabe în funcţie de jocul rulat.
Xiaomi Redmi Note 4 – Teste de performanţă:
Apelurile se aud clar şi puternic prin casca audio, prezenţa funcţiei noise-canceling fiind de bun ajutor pentru blocarea zgomotelor ambiante.
Stabilitatea semnalului este bună, atât la reţeaua de telefonie mobilă, cât şi cea WiFi. În ce priveşte accesul la internet mobil, Redmi Note 4 suportă conectarea la viteze 4G, funcţionând cu majoritatea reţelelor de telefonie din ţara noastră.
Xiaomi Redmi Note 4 vine echipat cu o cameră foto de 13 MP, capabilă să filmeze la rezoluţie 1080p şi să obţină poze cu efect HDR, îmbunătăţind nivelul de contrast şi coloritul imaginii. Deşi nu include stabilizare optică, camera foto dă rezultate bune atunci când lumina ambiantă este suficientă. Astfel, pozele obţinute sub soare direct sunt bine expuse şi fără probleme de focalizare, redau culori fidele şi un nivel ridicat al detaliilor. Totuşi, nu trebuie să ne aşteptăm la rezultate la fel de bune şi în condiţii de lumină artificială, zgomotul digital devenind uşor sesizabil dacă privim pozele de aproape.
Utilă şi pentru apeluri video, camera frontală oferă poze cu rezoluţie 5MP şi un nivel bun de claritate, chiar şi în condiţii de lumină mai slabă. Totuşi, pentru folosire ocazională rezultatele obţinute sunt suficiente.
Xiaomi Redmi Note 4 – video sample
În carcasa cu o grosime de 7 mm, Xiaomi Redmi Note 4 ascunde un acumulator de 4100 mAh care nu pune probleme configuraţiei folosite. Cu performanţe ridicate şi realizat folosind procesul de fabricaţie pe 14nm, chipsetul deca-core MediaTek Helio X20 nu pune probleme cu temperatura şi nici consumul de energie.
Astfel, chiar şi cu un ecran 1080p de 5.5” mare consumator de baterie obţinem aproximativ două zile utilizare fără grija adaptorului AC, desfăşurând până la o oră de convorbiri zilnic şi alte activităţi. Cu acces permanent la internet prin conexiune WiFi sau 4G, am obţinut un timp de utilizare efectivă (Screen Time) de aproximativ 4 ore, desfăşurând activităţi cum ar fi navigare web şi vizionarea de conţinut YouTube, instalând aplicaţii din magazinul Google Play şi folosind camera foto pentru câteva poze şi secvenţe video.
Realizat la un nivel de calitate foarte ridicat, Xiaomi Redmi Note 4 impresionează prin aspectul său elegant, greutate redusă şi capacitatea generoasă oferită de acumulatorul strecurat într-o carcasă de numai 7 mm grosime.
Ecranul de tip IPS şi cu rezoluţie 1080p atrage prin coloritul plăcut şi luminozitate excelentă, iar finisajul oleofobic de bună calitate uşurează curăţarea urmelor de amprente.
Ducând performanţele în gama mid-range superioară, chipsetul deca-core Helio X20 face faţă cu brio sistemului Android 6.0, personalizat cu interfaţa MIUI 8. Totuşi, cantitatea de 2GB memorie RAM poate fi o limitare atunci când lucrăm cu mai multe aplicaţii în paralel, modelul cu 3 GB RAM / 32 GB memorie internă putând fi o investiţie mai bună pe termen lung.
Telefonul Xiaomi Redmi Note 4 a fost primit pentru testare din partea magazinului www.gearbest.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 213 dolari.