Lansat recent, Xperia XZ2 este noul smartphone vârf de gamă al Sony. Pe acest model compania a rezolvat mai multe dintre problemele sale vechi şi a introdus un mult aşteptat nou design. Am scris, după ce am interacţionat pentru prima dată cu acest model, că a fost „atracţie la prima vedere”. Rămânea de văzut atunci dacă sentimentul avea să se aprofundeze. Am primit telefonul pentru teste, iar mai jos vă prezint experienţa de care am avut parte în compania dispozitivului şi concluziile la care am ajuns.
DESIGN ŞI PREZENTARE
Sony Xperia XZ2 vine cu un design „Ambient Flow” actualizat, proaspăt, după patru ani de filozofie „Omnibalance” aproape neschimbată. S-a trecut de la colţurile drepte la margini rotunjite, care conferă un aspect general fluid. Noul model păstrează ADN-ul Xperia (fanii îşi vor da seama imediat că este vorba de un Sony), dar include elemente „la modă”, precum ecranul cu format al imaginii 18:9. Chiar şi aşa, compania a păstrat pe acest model difuzoarele frontale, eliminate pe multe modele care au primit acest format al imaginii.
Spre deosebire de vârfurile de gamă anterioare de la Sony, pe Xperia XZ2 display-ul acoperă o suprafaţă semnificativ mai mare din partea frontală (raport screen-to-body 76,1%, faţă de 68,6% pe Xperia XZ1). Totuşi, mi-ar fi plăcut ca spaţiul din zonele laterale, cel dintre display şi ramă, să fie puţin mai mic.
Xperia XZ2 are ramă din aluminiu, iar spatele este acoperit cu sticlă Gorilla Glass 5. Acelaşi material protejează şi display-ul. Spatele este curbat destul de accentuat, iar din această cauză telefonul tinde să alunece de pe suprafeţele dure pe care este aşezat sau să se învârtă uşor, mai ales când primeşte notificări. Tot din această cauză, sticla de protecţie începe să se uzeze şi zgârie în zona, destul de mică, cu care telefonul face contact cu suprafeţele. Această formă face ca telefonul să aibă, în zona centrală, o grosime destul de mare, de 11,1 mm, deşi bateria nu are capacitate mare, iar camera nu beneficiază de stabilizare optică.
Sony a folosit sticlă pe partea din spate deoarece a introdus, în premieră pe un smartphone Xperia, funcţia de încărcare wireless a bateriei, bazată pe standradul Qi.
Atrage atenţia faptul că Sony a renunţat, pe partea din spate, la inscripţiile inestetice de genul „CE0168”. Astfel, în partea de jos apare doar logo-ul Xperia.
Senzorul pentru amprentă, acum circular, a fost mutat pe partea din spate. Acesta funcţionează impecabil, dar îmi plăcea mai mult cel încorporat în butonul Power de pe Xperia XZ1. Atât senzorul, cât şi camera, sunt poziţionate, în opinia mea, puţin cam jos pentru utilizatorii cu mâini mai mari, aşa cum sunt şi eu. Nu ajută nici faptul că, fiind ambele circulare, sunt greu de distins prin atingere, fără să te uiţi, cel puţin în primele zile de utilizare. Deseori am apăsat pe lentila camerei crezând că deblochez telefonul. Aş fi preferat ca ansamblul camerei să fie poziţionat mai sus pe partea din spate, la fel şi cititorul de amprente.
Din fericire, însă, telefonul este tratat oleofobic foarte bine (nu-i ascultaţi pe cei care spun că nu este aşa), iar stratul de amprente şi grăsime care se depune pe el este mult mai redus decât pe alte modele. (Huawei, mă auzi?)
Sloturile pentru cartelă şi cardul microSD se găsesc într-o tăviţă poziţionată pe marginea de sus, alături de un microfon suplimentar, necesar pentru filmări. Toate butoanele fizice – Power, Volume şi Camera – sunt pe marginea din dreapta.
Din păcate, Xperia XZ2 nu mai include jack audio universal de 3,5 mm. Cred că grosimea telefonului i-ar fi permis companiei să păstreze acest element încă util. Sony a anunţat, împreună cu telefonul, un adaptor interesant (USB Type-C 2-in-1 Cable EC270) pentru portul USB Type-C care are două ieşiri: una pentru jack audio şi alta pentru USB-C. Preţul acestuia este, însă, destul de piperat: 30 de dolari. Cred că trebuia să fie oferit gratuit, în cutie.
Aşa cum ne-a obişnuit deja pe vârfurile sale de gamă, Sony a protejat foarte bine smartphone-ul împotriva prafului şi apei. XZ2 dispune de certificare IP68/65, cea mai bună pe care o poţi găsi în acest moment pe un smartphone. Astfel, terminalul este rezistent complet la praf şi este protejat în două scenarii: jeturi de mică presiune (o ploaie torenţială, un duş) şi scufundare în apă (1,5 metri, timp de 30 de minute). Prin comparaţie, ratingul IP68 de pe Galaxy S9 garantează rezistenţa doar pentru scufundarea în apă.
Sony nu a ignorat nici de această dată partea audio. XZ2 oferă sunet stereo, prin difuzoarele pentru ureche şi cel aflat pe marginea de jos.
Deşi lasă impresia că are sistem dual-camera, smartphone-ul are o singură cameră frontală, cu senzor de 5 MP. Celălalt este un senzor ambiental.
Per total, design-ul este foarte reuşit, iar materialele sunt îmbinate perfect. Smartphone-ul atrage privirile celor din jur şi are un aspect premium, elegant.
Ca o concluzie la acest capitol, avem de a face aici cu un design mai conservator, dar impresionant, care include elemente moderne şi nu sacrifică de dragul ecranului în format 18:9 caracteristici utile, precum difuzoarele frontale.
Ţinând cont de materialele fragile din care este construit XZ2 şi de greutatea sa de 198 de grame, recomand folosirea unei huse sau carcase de protecţie. Impactul cu o suprafaţă dură va lăsa semne urâte pe acest smartphone.
DISPLAY
Sony preferă în continuare ecranele IPS LCD. Acestea au avantajul că oferă culori mai naturale şi unghiuri mai largi de vizualizare, comparativ cu cele OLED. În schimb, nu permit construirea de smartphone-uri foarte subţiri. Display-ul de pe acest model are diagonala de 5,7” şi rezoluţie FHD+ de 1.080 x 2.160 pixeli. Calitatea oferită este foarte bună pentru un LCD. Imaginile sunt curate, culorile vii, iar luminozitatea maximă ridicată. Acesta este unul dintre cele mai bune ecrane IPS LCD pe care le-am văzut.
Un punct forte al acestui display suportul pentru tehnologia HDR, care îmbunătăţeşte semnificativ calitatea conţinutului consumat. Este interesant că XZ2 încearcă să facă upscaling la HDR pentru conţinutul SDR şi de cele mai multe ori reuşeşte acest lucru foarte bine.
Pentru conţinut HDR, Xperia XZ2 are certificare oficială pentru Netflix, Amazon Prime Video şi YouTube.
SUNET ŞI DYNAMIC VIBRATION SYSTEM
O altă caracteristică unică şi interesantă de care dispune Xperia XZ2 este Dynamic Vibration System. Acesta este similar cu Haptic Engine de pe iPhone şi cu sistemul folosit în controller-ul DualShock 4 pentru PS4. Smartphone-ul vibrează diferit în funcţie de conţinutul rulat în aplicaţiile media: video, muzică, jocuri. Intensitatea vibraţiilor poate fi reglată prin intermediul unui slider poziţionat sub cel pentru reglajul volumului. Acest sistem funcţionează şi pentru clipurile video filmate cu telefonul. Mai mult, sistemul poate fi personalizat pentru a vibra diferit pentru fiecare aplicaţie în parte.
Ca de obicei, Sony nu a neglijat partea audio nici pe acest model. Difuzoarele frontale, stereo, oferă un sunet cu 20% mai puternic decât cele de pe Xperia XZ1. Mai mult, acesta este distorsionat mai puţin la volum maxim. Acestea sunt unele dintre cele mai bune difuzoare pe care le-am văzut pe un smartphone, iar pe timpul testelor nu am mai simţit nevoia să conectez boxa wireless pentru a asculta muzică la volum mai mare.
Modelul oferă în continuare suport pentru formate audio Hi-Res, precum FLAC, ALAC, DSD şi LPCM, şi LDAC. Mai mult, tehnologia DSEE HX de la bord poate face un format comprimat precum MP3 să se audă mai bine, dar poate fi folosită doar pentru căşti cu fir. Aşa că e nevoie de un adaptor pentru a o activa. Apreciez, de asemenea, funcţiile ClearAudio+, care ajustează automat setările pentru sunet, şi Dynamic normalizer, care micşorează diferenţele de volum dintre melodii şi clipuri video.
Xperia XZ2 – caracteristici tehnice principale:
Sistem de operare: Android 8.0
Display: IPS LCD, diagonală de 5,7”, rezoluţie de 1.080 x 2.160 pixeli, densitate 424 ppi, format 18:9, protejat cu Gorilla Glass 5
Chipset: octa-core, Snapdragon 845
GPU: Adreno 630
RAM: 4 GB
Capacitate de stocare: internă de 64 GB UFS (plus slot pentru card microSD cu capacitate maximă de 400 GB; foloseşte slotul SIM 2)
Camere: 19 MP (f/2.0, 25mm, 1/2.3″, 1.22 µm), captură predictivă, laser autofocus, LED Flash, filmare 4K HDR şi super slow motion Full HD la 960 fps, 3D Capture; frontală de 5 MP, 3D Capture
Baterie: 3.180 mAh, încărcare wireless, încărcare rapidă Quick Charge 3.0
Bluetooth: 5.0
Rezistenţă la apă şi praf: da, rating IP68/65
Greutate: 198 g
Chipset-ul Snapdragon 845 oferă performanţe excelente
Design elegant, premium şi construcţie ireproşabilă
Cameră performantă
Difuzoare frontale puternice
Certificare IP68/65 pentru rezistenţă la praf şi apă
Camera nu este poziţionată într-o poziţie inspirată; va fi atinsă deseori cu degetul
Lipseşte jack-ul de 3,5 mm pe un smartphone bine mobilat la capitolul audio
Multe aplicaţii preinstalate din categoria bloatware, în continuare