Software, senzor de amprentă, camera foto şi concluzii
Software şi senzor de amprentă
La capitolul software nu s-au schimbat foarte multe, în ciuda criticilor de peste tot cu referire la multitudinea de aplicaţii pre-instalate, pe care majoritatea utilizatorilor nu le vor folosi niciodată. ASUS vine cu o nouă versiune de Zen UI, bazată pe Android 6.0.1, care schimbă puţin aspectul interfeţei. Toate pictogramele ASUS sunt acum încadrate în pătrate mult mai rotunjite la colţuri, nu foarte diferite de pictogramele folosite de Samsung în ultimele versiuni de TouchWiz.
Compania a instalat o multitudine de aplicaţii proprietare precum un editor de clipuri, un măsurător asistat de laser, un manager pentru memoria RAM şi alte câteva utilitare de organizare, toate aglomerând foarte mult interfaţa. Diferenţele noului Zen UI faţă de cel vechi sunt însă puţine, experienţa de utilizare fiind familiară atunci când treci de la un Zenfone 2 la 3.
Senzorul de amprentă este probabil cel mai surprinzător aspect al lui Zenfone 3, acesta fiind unul dintre cele mai rapide pe care le-am testat la Go4it. Nu numai că înregistrarea amprentei se face rapid, însă telefonul se deblochează în mai puţin de o secundă la o simplă atingere a senzorului de pe spatele telefonului. Poziţia acestuia sub camera foto este confortabilă şi intuitivă, iar deblocarea nu necesită pornirea ecranului înaintea autentificării.
Camera foto
ASUS a schimbat vechiul senzor PixelMaster de pe seria Zenfone 2 cu unul nou, care nu oferă doar rezoluţie mai înaltă, însă se comportă mult mai bine în diferite situaţii. Modul automat al camerei poate capta rezultate consistente mai des, însă nu toate fotografiile realizate în grabă vor fi perfecte. Modul auto este ajutat foarte mult de sistemele de focalizare laser şi phase detection, rezultatele fiind destul de clare întotdeauna, însă software-ul nu estimează întotdeauna corect timpul de expunere, fotografiile rezultate putând fi uneori supraexpuse. Cei care doresc control complet asupra setărilor, au la dispoziţie un mod de fotografiere manual, care este foarte bine pus la punct şi asigură un control mai bun asupra capturilor.
În lumină naturală, camera foto de pe Zenfone 3 produce imagini clare, cu detalii foarte bune, iar focalizarea asistată de laser asigură performanţă ridicată pentru fotografie „macro”. Există situaţii în lumină artificială însă, în care nivelul ISO este calculat greşit, putând adăuga zgomot de imagine excesiv. Aceste situaţii sunt însă rare.
Concluzii
Zenfone 3 este un smartphone surprinzător, ASUS alegând o direcţie puţin diferită faţă de cea a predecesorilor săi. Chiar dacă noul terminal este încadrat în gama mid-range premium, acesta reuşeşte totuşi să depăşească în anumite ipostaze chiar şi capabilităţile modelelor Zenfone 2 high-end lansate în trecut.
Părţi pozitive
Construit din materiale de calitate
Design plăcut
Senzor de amprentă excelent
Nivel de performanţă ridicat
Părţi negative
ASUS încă nu a renunţat la bloatware
Camera foto iese mult în relief
Software-ul pentru captură ar putea fi îmbunătăţit