Odată cu seria de smartphone-uri ZenFone 4, ASUS face trecerea de la panouri IPS la AMOLED. ZenFone 4 Selfie Pro pare să folosească acelaşi model de display pe care îl vom regăsi pe întreaga serie premium de generaţie nouă a companiei, cu diagonală de 5,5” şi rezoluţie Full HD. În timp ce majoritatea producătorilor ţintesc spre diagonale mai mari şi rezoluţii şi mai înalte, ASUS preferă un consum de baterie redus, datorită tehnologiei AMOLED şi a numărului mai mic de pixeli, într-un format nici prea mare, nici prea mic.
Panoul AMOLED de la ASUS nu pare să fie afectat atât de mult de „problemele” pe care le-am întâlnit pe alte smartphone-uri mid-range similare. Culorile nu par a fi suprasaturate, iar display-ul este confortabil de folosit chiar şi în soare puternic. La 5,5”, densitatea pixelilor nu este o problemă pe rezoluţie Full HD, în ciuda faptului că o parte dintre companiile concurente au integrat display-uri QHD chiar şi la 5,2” (Samsung, de exemplu). ASUS nu a specificat ce versiune de Gorilla Glass foloseşte pentru ZenFone 4 Selfie Pro, însă judecând după zgârieturile fine pe care le-am sesizat pe display după câteva zile de utilizare, putem presupune că este vorba despre Gorilla Glass 5. Aceasta ar trebui să fie mai rezistentă la şocuri, fiind realizată în mod special pentru a nu se sparge uşor, însă se zgârie mai repede decât Gorilla Glass 4, sticla folosită pe seria ZenFone 3.
Performanţa unui smartphone din gama mid-range premium deja nu ar trebui să mai intre în discuţie, întrucât orice dispozitiv echipat cu un chipset Snapdragon din seria 600 va performa foarte bine în prezent şi probabil câţiva ani buni de acum înainte. Sistemul de operare Android are în sfârşit destui „cai putere” pentru a se comporta ireproşabil în majoritata situaţiilor, iar cei 4 GB de memorie RAM sunt de ajuns chiar şi pentru cei care jonglează între browser, aplicaţii de social media, mesagerie, email şi YouTube. Ba chiar rămâne loc şi pentru un joc după toate acestea, tranziţiile între aplicaţii fiind foarte rapide.
ASUS a apelat la o soluţie de stocare rapidă, cu aproximativ 200 MB atât la citire, cât şi la scriere, un aspect important pentru cei care vor realiza filmări în rezoluţie 4K (mai multe despre cameră în secţiunea dedicată). Stocarea rapidă asigură şi încărcarea rapidă a sistemului de operare la repornire, cât şi descărcarea şi instalarea rapidă a aplicaţiilor. Cei care încă mai folosesc un PC pentru transfer de date vor fi însă puţin dezamăgiţi, întrucât telefonul beneficiază de o mufă micro USB la standardul USB 2.0, deci transferul nu va depăşi niciodată limitele acestuia. Decizia de a nu folosi USB Type-C şi USB 3.0 este foarte ciudată în 2017, însă modelele high-end ZenFone 4 şi ZenFone 4 Pro beneficiază de o astfel de mufă. Ar fi fost şi ciudat să nu o facă, având în vedere că ZenFone 3 a fost echipat încă de anul trecut cu noul conector.
Test | Scor |
3DMark Ice Storm Unlimited | 13.988 puncte |
3DMark Slingshot Extreme | 466 puncte |
PC Mark Work 2.0 | 5.578 puncte |
AnTuTu | 64.794 puncte |
GFXBench (Car Chase) | 207,2 Frames (3,5 FPS) |
Basemark (Medium) | 21.507 puncte |
GeekBench | Single-Core: 874 / Multi-Core: 4.349 |
A1SD | Read: 203,53 MB/s / Write: 198,09 MB/s |
Fiind echipat cu hardware standard pentru un dispozitiv mid-range premium, cu un display AMOLED Full HD şi cu un acumulator de 3.000 mAh, nu aveam foarte multe aşteptări de la autonomia lui ZenFone 4 Selfie Pro. Cu toate acestea, telefonul a reuşit să reziste cam o zi şi jumătate în utilizare normală, cu aproximativ 4 ore şi jumătate de ecran aprins. Probabil că majoritatea celor care sunt în target-ul acestui model, amatorii de fotografii şi clipuri video, vor reuşi să scoată o zi de utilizare intensă de la ZenFone 4 Selfie Pro, ceva ce nu este de lepădat în zilele noastre, când mulţi au în geantă măcar un cablu de încărcare, dacă nu şi un încărcător de priză şi/sau o baterie portabilă.
ASUS susţine de mai mulţi ani că renunţă la bloatware-ul pe care îl înstalează din fabrică pe dispozitivele sale, însă abia la versiunea 4.0 a interfeţei ZenUI pare să se fi ţinut cu adevărat de promisiune. Toate aplicaţiile chinezeşti de genul Omlet Chat, reţele de socializare proprietare precum Zen Circle şi alte astfel de soft-uri inutile au dispărut, fiind însă păstrate aplicaţiile proprietare. Selfie Master, Mobile Manager, Audio Wizard şi Page Maker sunt în continuare prezente pe ZenFone 4 Selfie Pro, iar dezinstalarea lor nu este o opţiune.
Tastatura a fost însă un subiect sensibil în testarea lui Selfie Pro, întrucât schimbarea ei s-a dovedit a fi un adevărat chin. ASUS foloseşte la bază tastatura Gboard, peste care aplică un format proprietar, pe care îl poţi personaliza cu diverse teme, cât şi o serie de funcţii specifice ASUS. Problema este că Gboard este instalat din fabrică, iar trecerea la o versiune nepersonalizată nu este o opţiune. Gboard nu poate fi astfel dezinstalată şi reinstalată pentru a o seta drept tastatura implicită, iar singura soluţie pe care am avut-o pentru a trece la Gboard a fost instalarea SwiftKey şi selectarea Gboard în momentul în care SwiftKey a cerut schimbarea tastaturii.
Interfaţa în sine nu s-a schimbat extrem de mult, fiind păstrată aceeaşi paletă de culori ca în cazul celor mai recente versiuni de ZenUI de pe ZenFone 3, însă cu un design mult mai aerisit şi cu elemente mai elegante. Implicit, interfaţa adaugă în jurul pictogramelor un chenar circular, însă după ce sapi puţin prin setări găseşti opţiunea de a le aduce înapoi în forma iniţială, fără fundal. Există destule elemente de personalizare, de la teme la animaţii, opţiuni similare cu ZenUI-ul din trecut.
Având în vedere că vorbim despre un smartphone mid-range premium, am fost uimit să aflu că acesta beneficiază de un amplificator digital pe 24 de biţi, aplicaţia Audio Wizard oferind opţiuni de personalizare a sunetului. Cu o pereche de căşti de calitate, ZenFone 4 Selfie Pro ar putea deveni un adevărat hub multimedia pentru cei care apreciază calitatea sunetului. Cu headset-ul din pachet sau folosind difuzorul mono, experienţa audio de pe acest telefon nu poate să îşi atingă adevăratul potenţial. Am întâmpinat însă probleme în utilizarea unei prechi de căşti Bluetooth Samsung Level U, sunetul fiind decalat cu câteva secunde bune, lucru extrem de deranjant în special în apeluri.
Modelul testat este însă un sample de pre-producţie, ASUS având timp până la lansarea dispozitivului să rezolve eventualele probleme de software pe care le-am întâmpinat. În afară de aceste mici neajunsuri, software-ul ASUS s-a comportat ireproşabil.
Design plăcut
Construcţie de calitate
Performanţă ridicată în majoritatea situaţiilor
Ecran de calitate
Nu are stabilizare optică pe niciuna dintre camere
Vine cu mufă micro-USB, nu cu Type-C
Software-ul pentru cameră este problematic