Probabil că cei mai mulţi vor fi interesaţi de performanţa foto a lui ZenFone 4 Selfie Pro, însă la acest capitol avem de a face cu veşti bune şi veşti proaste. În ciuda faptului că vorbim despre un smartphone orientat către cei pasionaţi de fotografie, acesta nu integrează niciun fel de sistem de stabilizare optică. Camera principală de pe spate beneficiază de un senzor de 16 megapixeli, ceva mai performant decât cele din trecut, însă lipsa stabilizării optice îl face aproape inutil în condiţii în care iluminarea nu este tocmai ideală. Chiar şi ziua pe înserat, când timpul de expunere pe modul automat ar putea să crească, este uneori greu să realizezi o fotografie nemişcată.
Acest lucru combinat cu o procesare incorectă a luminozităţii duc la imagini nefocalizate, imagini mişcate şi imagini subexpuse sau supraexpuse. Atunci când planetele se aliniază, iar totul funcţionează perfect, rezultatele sunt chiar interesante, făcând experienţa şi mai frustrantă atunci când iei în considerare cât de mult ar fi ajutat un sistem de stabilizare optică. Software-ul poate fi corectat pe parcurs, însă lipsa unei componente hardware este imposibil de ignorat, chiar şi pe un model de pre-producţie.
Nici cele două camere frontale nu sunt lipsite de aceste probleme. În ciuda utilizării a doi senzori mai performanţi, de 12 megapixeli, imaginile captate cu aceştia sunt comparabile cu cele ale camerei de pe spate. Principalul motiv pare să fie calcularea greşită a timpului de expunere, cerul fiind de cele mai multe ori problema principală. Ori de câte ori apare cerul într-un selfie, timpul de expunere scade, iar imaginea este întunecată. De asemenea, ori de câte ori apare un element închis la culoare în cadru, timpul de expunere creşte, astfel imaginea fiind „arsă”.
Probabil că ASUS s-a gândit că telefonul va fi folosit în principal de persoane de sex feminin, întrucât uneori chiar şi barba mea ducea la supraexpunerea fotografiei. Blitz-ul frontal este util noaptea, atunci când nu există destulă lumină pentru o fotografie clară, însă ca orice blitz de smartphone, acesta nu va oferi niciodată o tentă de culoare naturală.
Acum că am stabilit faptul că realizarea de fotografii cu ZenFone 4 Selfie Pro este problematică dacă nu există lumină naturală şi o serie de condiţii ideale, probabil că vă întrebaţi „ce face mai exact sistemul dual camera frontal?”. Ei bine, cele două camere sunt folosite pentru situaţii diferite. Cea principală este dedicată fotografiilor cu un singur subiect, în timp ce cea de-a doua beneficiază de un obiectiv cu unghi de vizibilitate mai mare, care poate să realizeze autoportrete de grup. Rezultatele sunt interesante, întrucât pe margini apare efectul de „barreling”, o distorsiune a imaginii similar cu ceea ce putem vedea în filmările de pe camerele de acţiune. Tranziţia între cele două camere este instantă, iar cu siguranţă cei care fac multe poze în grup se vor bucura de această funcţie.
Şi că tot vorbim despre funcţii, ASUS a lucrat puţin la interfaţa camerei de pe gama ZenFone 4. Compania oferă mai multe moduri de fotografiere şi filmare prestabilite, printre care avem şi opţiunea Super Resolution, care captează imagini la rezoluţie dublă, însă există şi posibilitatea de a realiza filmări în slow motion sau GIF-uri animate fără instalarea de software adiţional. Modul PRO oferă acces la majoritatea funcţiilor necesare celor care se pricep la fotografie, în timp ce amatorii de selfie se pot bucura de modul Beautify.
Cei care nu apreciază aspectul „şters” al fotografiilor cu Beautify nu vor fi foarte bucuroşi să afle că acesta este modul implicit în care camera frontală porneşte, însă există posibilitatea de a schimba înapoi pe Auto cu o simplă apăsare de buton. Aplicaţia mai beneficiază de un lucru interesant şi util celor care jonglează între modul Auto şi unul mai special, putând salva unul dintre acestea la favorite. Astfel, lângă butonul de declanşare al filmării, rămâne tot timpul o scurtătură către modul de fotografiere sau filmare preferat, accesibil imediat, cu o singură atingere.
În câteva situaţii rare, camera foto a reuşit să strice complet fotografiile. Este posibil să fie vorba despre o problemă software, care poate fi corectată repede, sau despre o problemă hardware cu modelul de test. Nu am reuşit să reproduc condiţiile în care imaginile au fost procesate incorect, însă problema pare să apară o dată la câteva zeci de cadre înregistrate. Modelul final probabil că va fi lipsit de asemenea situaţii.
ZenFone 4 Selfie Pro este un produs ciudat la prima vedere şi devine şi mai ciudat odată ce îl foloseşti. Nu este clar de ce ASUS doreşte să pornească gama ZenFone 4 (în România, cel puţin) cu acest model şi de ce un telefon al cărei funcţii principale este fotografia, nu vine şi cu hardware-ul şi software-ul necesar să susţină aceste ambiţii (software mai bun pentru funcţia Auto şi stabilizare optică pentru camere).
Pentru majoritatea utilizatorilor, ZenFone 4 Selfie Pro va fi un telefon excelent, cu design plăcut, hardware puternic şi camere doar mediocre, care pot scoate rezultate bune, cu puţină răbdare. Cei obişnuiţi cu experienţa „point & shoot” de pe alte dispozitive din această categorie de preţ se vor frustra atunci când în calea fotografiei perfectă stă un software imprevizibil. Cu toate acestea, ZenFone 4 Selfie Pro nu este un dispozitiv de lepădat. Acesta vine însă la pachet cu promisiunile unui potenţial pe care nu reuşeşte să îl atingă pe deplin.
Design plăcut
Construcţie de calitate
Performanţă ridicată în majoritatea situaţiilor
Ecran de calitate
Nu are stabilizare optică pe niciuna dintre camere
Vine cu mufă micro-USB, nu cu Type-C
Software-ul pentru cameră este problematic