ZenFone 4: un upgrade binevenit, cu îmbunătăţiri semnificative [REVIEW]

17.10.2017
ZenFone 4: un upgrade binevenit, cu îmbunătăţiri semnificative [REVIEW]
Software, camera foto şi concluzii

Software

La capitolul software, ASUS nu obişnuieşte să personalizeze interfaţa în funcţie de model, deci ce am spus în review-ul lui ZenFone 4 Selfie Pro este valabil şi aici. Avem de a face cu interfaţa ASUS ZenUI într-o formă mai „prietenoasă”, care este ceva mai apropiată de cea standard de pe Android AOSP. Totul este plat, pictogramele vin implicit cu un fundal inestetic, care poate fi dezactivat, iar de data aceasta, tastatura s-a dovedit a fi foarte uşor de schimbat. ASUS a cam renunţat la bloatware, însă în continuare livrează multe aplicaţii proprietare pe care mulţi utilizatori le pot considera inutile. Puteţi citi mai multe despre ZenUI-ul de pe ZenFone 4 în review-ul modelului Selfie Pro, ataşat mai jos.

Camera foto

Smartphone-urile ASUS nu au fost niciodată cunoscute pentru performanţa foto, iar ZenFone 4 nu va intra în poziţiile superioare din clasamentul DxOMark, însă cu siguranţă se simte o îmbunătăţire clară faţă de modelele anterioare. Pentru modelul de faţă, ASUS a optat pentru un sistem dual-camera similar cu cel pe care l-am întâlnit şi pe LG, cu o cameră principală cu senzor de 12 megapixeli, care beneficiază de stabilizare optică şi de o cameră secundară cu obiectiv superangular, cu senzor de 8 megapixeli, fără stabilizare, însă.

Senzorul Sony IMX362 folosit pe camera principală este decent în majoritatea situaţiilor, cei care optează pentru control manual al setărilor putând atinge rezultate foarte bune, în special ziua, cu lumină naturală din belşug. Din păcate, modul de fotografiere „Auto” nu este tocmai bine pus la punct. Software-ul ASUS tinde să supraexpună cadrele, chiar şi atunci când este folosit modul HDR, în timp ce un filtru de sharpness este adăugat la post procesare, lucru care adaugă şi ceva zgomot în zonele mai întunecate. Este frustrant însă faptul că multe dintre fotografiile realizate cu ZenFone 4 arată foarte bine, în timp ce din când în când modul auto poate să strice o fotografie perfectă din cauza calculării greşite a timpului de expunere.

Pe timp de noapte însă, situaţia este şi mai gravă. Focalizarea este lentă şi de multe ori aplicată greşit, în timp ce timpul de expunere mic duce la cadre în mişcare mai des decât pe alte smartphone-uri testate în ultima perioadă. Din această cauză, nici măcar stabilizarea optică nu poate salva unele fotografii.

În cele din urmă, avem camera superangulară, care beneficiază de un senzor mai slab, cu rezoluţie mai mică. În condiţii ideale de iluminare, acesta poate oferi rezultate bune, similare cu ceea ce putem întâlni pe o cameră de acţiune. Totuşi, pe timp de noapte, această cameră suferă din lipsa stabilizării optice, iar filmările cu aceasta sunt de o calitate considerabil mai slabă decât cele realizate cu senzorul principal, cu obiectiv normal.

Zenfone 4 este o îmbunătăţire clară la acest capitol pentru smartphone-urile ASUS, însă partea de post procesare şi software-ul pentru fotografiere pe mod automat sunt capitole la care compania taiwaneză mai are de lucrat. Este de apreciat însă că avem de  aface cu o cameră foto cu stabilizare optică fără ca aceasta să fie ieşită în relief. Totodată, faptul că sticla care protejează spatele continuă şi peste lentilele camerei, poate fi un dezavantaj, aceasta fiind mai uşor de zgâriat decât soluţiile din safir pe care îl folosesc alţi producători.

Concluzii

Întrucât performanţa nu este cu mult îmbuntătăţită faţă de ZenFone 3, iar forma şi dimensiunile sunt comparabile cu cele ale modelului ZenFone 3 de 5,5”, ZenFone 4 nu pare să reprezinte un pas înainte atât de mare, ci echivalentul unui „ZenFone 3S”, cu îmbunătăţiri minore în anumite puncte critice. Camera foto este semnificativ mai performantă, iar obiectivul superangular al camerei secundare poate să ofere opţiuni în plus pentru fotografii amatori cu simţ creativ.

Preţul de aproximativ 2.000 de lei este însă capitolul la care ASUS va trebui să lucreze în lunile următoare. Având în vedere că ZenFone 3 a intrat în ofertă la aproximativ 1.500-1.600 lei în varianta de 5,2” şi pe la 1.800 lei în varianta de 5,5”, ZenFone 4 ar putea fi puţin cam scump pentru îmbunătăţirile minore de performanţă. O eventuală reducere ar putea recomanda acest model drept best-buy pentru cei care vor un mid-range premium cu o cameră mai performantă şi cu avantajul unui obiectiv superangular pentru situaţiile în care acesta se pretează.

Părţi pozitive

Design îmbunătăţit
Performanţă mid-range suficientă pentru majoritatea utilizatorilor
Performanţă foto decentă
Cameră secundară superangulară
Autonomie bună

Părţi negative

Software-ul pentru cameră poate fi îmbunătăţit
Camera secundară nu are stabilizare optică
Sticla de pe spate se zgârie foarte uşor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult