Camera foto, Autonomie, Concluzie
Software
Echipat cu versiunea Android 5.0.2 şi interfaţa ZenUI, telefonul păstrează puţine asemănări cu aspectul vizual implicit al sistemului de operare livrat de Google. ZenUI abordează stilul grafic Material Design, însă foloseşte o paletă de culori diferită, animaţii, servicii şi widget-uri proprii.
Dacă la partea de design nu prea avem ce reproşa, în ce priveşte pachetul software lucrurile nu stau la fel de bine, ASUS livrând o colecţie stufoasă de aplicaţii preinstalate.
Astfel, încă din primele zile de utilizare suntem agasaţi cu mesaje de notificare recomandând instalarea altor aplicaţii. sau aplicarea de optimizări dubioase pentru eliberarea spaţiului de stocare, a memoriei RAM şi securizarea comunicaţiilor Facebook Messenger sub pretextul că ar putea fi interceptate.
Problema nu este că ASUS instalează propriile aplicaţii, întrucât majoritatea producătorilor de dispozitive mobile oferă software similar. Motivul adevărat pentru care o parte dintre utilizatori ar putea fi nemulţumiţi este integrarea de servicii terţe precum Clean Master, TripAdvisor, Dr. Safety, Amazon Kindle şi Zinio, sub denumirea „Apps4U”. Partea bună este că acestea pot fi dezinstalate. Partea proastă este că la fiecare întoarcere la setările din fabrică acestea vor apărea din nou, ba chiar ne putem trezi cu aplicaţii în plus după aplicarea actualizărilor OTA pentru versiunea de Android.
Pe lângă serviciile Google, care sunt obligatorii pentru orice dispozitiv compatibil Google Play, ASUS vine cu propriile aplicaţii pentru cameră, web browser, redare de conţinut multimedia, propriul calendar, manager de fişiere, aplicaţie de vreme şi calculator, un manager pentru aplicaţiile care să pornească la boot, alături de câteva servicii sociale. MyASUS, Share Link, Zen Circle, ZenTalk şi OmletChat sunt doar câteva dintre aplicaţiile preinstalate pe care marea majoritate dintre utilizatori nici nu le va porni vreodată. Multe dintre acestea nu pot fi dezinstalate şi vor aglomera pentru totdeauna sertarul cu aplicaţii.
Avantajele pe care ZenUI le are peste concurenţă sunt accesibilitatea şi nivelul de personalizare posibil. În meniul principal, accesarea notificărilor se poate face cu un simplu gest de sus în jos, în orice parte a display-ului, nu numai din partea de sus. Având în vedere dimensiunile acestuia, această adiţie este binevenită. Fiecare buton disponibil în meniul de setări rapide poate fi personalizat. Ordinea acestora poate fi schimbată, iar toate butoane pot fi eliminate în favoarea altora. În plus, un gest de jos în sus deschide meniul „Manage Home”, care oferă acces la setări de personalizare a interfeţei precum fundaluri, animaţii, teme şi pachete de pictograme. Există chiar şi posibilitatea de a alege alte font-uri pentru interfaţă dintr-o listă impresionantă.
Camera Foto
Prevăzută blitz LED, autofocus şi grup de lentile cu deschidere F/2.0, camera foto cu rezoluţie 13MP nu impresionează în mod deosebit, însă pozele obţinute pe timp de zi sunt la un nivel acceptabil de calitate. Ceva probleme cu expunerea pot apărea la pozele care surprind zone umbrite alternând cu porţiuni iluminate de soare puternic.
Din păcate odată cu scăderea luminii ambiante detaliile din imagini se pierd sub efectul filtrului pentru procesarea zgomotului digital.
Folosită cu profilul de calitate Fine, funcţia de filmare dă rezultate foarte bune sub lumină naturală, clipurile obţinute având un nivel de calitate comparabil unei camere video pentru amatori.
Video Test (click pentru download)
Din păcate claritatea crescută a imaginii vine cu un cost pe măsură, fiecare minut înregistrat ocupând aproximativ 100MB.
Autonomie
Ajutat cu un acumulator foarte generos de 5000mAh, Zenfone Max ZC550KL a demonstrat calităţi de invidiat în testele de autonomie, adjudecând un avantaj categoric în faţa telefoanelor obişnuite cu Android. Ajutat de ecranul limitat la rezoluţie HD şi chipsetul quad-core nepretenţios, noul reprezentant al seriei de telefoane Zenfone se poate lăuda cu nu mai puţin de 7 zile de autonomie în condiţiile unui regim de utilizare normal, cu acces permanent la internet prin conexiune WiFi sau 4G.
Scenariul a inclus sesiuni zilnice de navigare pe internet, folosirea aplicaţiilor Facebook, Instagram, YouTube şi Gmail, respectiv camera foto pentru poze. În aceste condiţii, acumulatorul de 5000 mAh a avut nevoie de 7 zile întregi pentru a se descărca până la 10% capacitate, rezultând un timp de utilizare efectivă (Screen-Time) de opt ore şi jumătate.
Odată descărcat, telefonul trebuie lăsat aproximativ 6 ore conectat la adaptorul AC pentru încărcare completă, operaţiunea fiind cel mai bine plănuită pentru perioada nopţii.
Preţ şi disponibilitate
ASUS Zenfone Max ZC550KL este disponibil în oferta magazinelor din ţara noastră la preţul de 950 Lei.
Concluzie
Prezentabil şi nu cu mult mai voluminos decât un smartphone obişnuit, Zenfone Max ZC550KL este o alegere de luat în seamă pentru cei care doresc un telefon care să poată fi folosit mai multe zile la rând, fără grija bateriei.
Performanţele resimţite cu chipsetul Snapdragon 410 sunt în limite acceptabile, chiar dacă nu la nivelul unui smartphone high-end, iar posibilitatea de a folosi telefonul ca încărcător portabil pentru alte gadgeturi de care avem nevoie este un atu important. Ecranul este bine iluminat, iar difuzorul suficient de puternic pentru a auzi tonurile de apel şi în spaţii deschise.
Părţi pozitive
Autonomia bateriei
Construcţie solidă
Ecran de bună calitate
Interfaţa ZenUI
Funcţia de alimentator extern pentru alte dispozitive
Părţi negative
Chipset cu performanţe modeste
Prea multe aplicaţii preinstalate (Bloatware)
Camera foto sub aşteptări