După un an 2018 extrem de solicitant la nivel legal, ZTE se întoarce în 2019 cu ambiţii mari, propunând două design-uri de smartphone-uri mai puţin obişnuite. Acesatea se concentrează pe realizarea de dispozitive cu ecrane fără decupaj şi fără o ramă pronunţată de jur împrejurul acestora, adoptând însă soluţii alternative pentru poziţionarea camerelor foto. Astfel ZTE Axon V şi ZTE Axon S ar puteaa fi cele mai interesante dispozitive mobile din 2019, cel puţin la capitolul construcţie, dacă nu obligatoriu la capitolul performanţă.
Modelul ZTE Axon V este de departe cel mai ciudat dintre cele două. Acesta ar putea fi unul dintre cele mai simple şi mai elegante dispozitive de pe piaţă, însă ZTE a ales să „strice” simetria dispozitivului, ataşând camerele frontale pe laterala din dreapta. Astfel, telefonul pare să aibă o „excrescenţă” pe partea din dreapta, iar butonul de power este mutat puţin mai jos.
ZTE speră la un raport corp/display foarte aproape de 100%, însă dacă am lua în calcul şi spaţiul extra ocupat de camere, probabil că ajungem la un raport similar cu cel de pe iPhone X. ZTE prezintă acest telefon cu un display OLED de 6,8” pe format 21:9, nu foarte diferit faţă de cel folosit de Sony pe noile modele Xperia 1 şi Xperia 10. Formatul înalt ar trebui să asigure o experienţă mai plăcută de vizualizare pentru conţinut video. Pe partea din spate nu pot fi observate decât alte două camere şi logo-ul ZTE.
În contrast, ZTE Axon S este un telefon mult mai „elegant” din punct de vedere al design-ului. Acesta pare să adopte un format mai „obişnuit”, probabil 18,5:9, pentru display, însă vine cu un sistem slider care glisează pe orizontală, nu pe verticală cum am văzut pe smartphone-urile de anul trecut. ZTE a folosit însă sistemul de glisare într-un mod foarte inteligent, ascunzând camerele de pe ambele părţi folosindu-l.
Pe partea din faţă există un sistem cu două camere, în timp ce pe spate, Axon S vine cu un sistem triple-camera. Acesta integrează un senzor principal de 48 megapixeli, unul secundar de 19 megapixeli şi un zoom 5X, probabil folosind o lentilă obişnuită, nu una de tip periscop, întrucât nu ar avea loc în corpul subţire al telefonului. De asemenea, o componentă pe care nu o vedem de obicei pe dispozitivele mobile din prezent este un blitz cu Xenon, care ar trebui să fie semnificativ mai performant decât unul cu LED. Pentru că sistemul de camere si inscripţiile de pe spate sunt ascunse de slider, spatele telefonului este complet negru.
ZTE nu a confirmat dacă telefoanele Axon V sau Axon S vor fi cu siguranţă lansate, sau dacă va alege doar unul dintre ele pentru lansare, însă spune că aceste concepte sunt realizate cu senzori de amprentă în display, iar difuzoarele pentru redarea de sunet sunt ascunse în rama metalică a acestora. Probabil că telefoanele de acest gen, cu design mai puţin obişnuit nu vor fi tocmai ieftine, în ciuda faptului că ZTE a reuşit în trecut să livreze modele Axon puternice la preţuri atractive.