Samsung rămâne hotărât în convingerea că propria sa tehnologie QLED este la fel de capabilă ca și OLED atunci când vine vorba de imagini de cea mai bună calitate – este acum singurul mare producător de televizoare care nu are un televizor OLED.
Are dreptate Samsung să rămână cu QLED? Haideți să vedem.
Q din QLED înseamnă „quantum-dot” (punct quantic). Aceste puncte minuscule formează un strat în fața luminii de fundal și creează culorile pe care le vedeți pe ecran.
Majoritatea televizoarelor sunt LCD și utilizează cristale lichide (LC din LCD). Punctele cuantice reprezintă un strat suplimentar pe lângă cristalele lichide.
Samsung a fost pionierul acestei tehnologii și a debutat cu ea în 2016. Acum puteți găsi ecrane cu puncte cuantice în toate televizoarele sale de vârf.
Puteți identifica un set Samsung QLED după numele modelului; acesta va începe întotdeauna cu „Q”.
Câteva alte mărci mici produc și ele QLED-uri, dar Samsung este singurul dintre cei patru mari producători (LG, Panasonic, Samsung și Sony) care le produce. Se spune că Quantum dot produc culori mai vibrante și imagini mai luminoase.
În 2021, Samsung a lansat primele sale televizoare Neo QLED. Acestea au în continuare aceeași tehnologie quantum dot ca și un televizor QLED standard, dar luminile de fundal au LED-uri mult mai mici, ceea ce înseamnă un contrast mai bun și mai mult control asupra părților ecranului care sunt iluminate. Acest lucru ar trebui să reducă la minimum blooming-ul și scurgerile de lumină, în cazul în care secțiunile mai luminoase ale imaginii transpiră în cele mai întunecate.
Neo QLED-urile sunt mai subțiri, de asemenea, deoarece LED-urile din iluminarea din spate sunt mai subțiri.
LED se referă pur și simplu la lumina de fundal și la becurile din aceasta. Acestea strălucesc în continuare pe un strat de cristale lichide, la fel ca în cazul unui televizor LCD. LED și LCD sunt, aproape la fel.
Același lucru este valabil și pentru un televizor QLED. LED-urile din iluminarea din spate luminează cristale lichide, dar există un strat suplimentar de puncte cuantice concepute pentru a spori culoarea și vibrația.
Acest strat suplimentar ar trebui să facă din tehnologia QLED cea mai bună alegere, dar nu este o certitudine că un televizor QLED va învinge un televizor cu LED. Cu toate acestea, există mult mai multe televizoare LED și LCD decât QLED-uri – deoarece gamele mai mici ale majorității mărcilor utilizează această tehnologie, există o mai mare răspândire a scorurilor din testele noastre.
Totuși, QLED și Neo QLED sunt rezervate modelelor mai high-end, ceea ce înseamnă că acestea au caracteristici mai bune pe lângă ceea ce este, pe hârtie, un tip de ecran mai bun.
Există totuși televizoare LED high-end, așa că nu ar trebui să presupuneți că un televizor QLED va fi mai bun.
Samsung este singurul care susține tehnologia sa QLED: LG, Panasonic și Sony aleg cu toții ecrane OLED pentru televizoarele lor high-end.
Distincția cheie este că ecranele OLED nu folosesc retroiluminări; fiecare bec din ecran se autoemite. Acest lucru îmbunătățește controlul contrastului și fluiditatea mișcărilor, dar Samsung consideră că ecranele QLEDs sunt mai luminoase și prezintă culori mai vii.
Indiferent dacă achiziționați un OLED sau un QLED, va trebui să scoateți din buzunar o sumă destul de mare de bani, mai ales dacă optați pentru vârful de gamă al oricăruia dintre ele.
Tehnologia din televizoare diferă ușor de la o marcă la alta și fiecare va avea propriul său punct de vânzare unic, dar unele lucruri sunt consecvente. Acestea vor fi întotdeauna 4K, vor suporta HDR și vor fi Smart TV. Indiferent dacă alegeți OLED sau QLED, veți obține, de obicei, cea mai bună tehnologie de televizoare disponibilă la acea marcă.
Nu există garanții în lumea televizoarelor. Prețul, marca, tipul de ecran: niciunul dintre acestea nu face neapărat un televizor excelent. Unele dintre cele mai bune televizoare pe care le-am văzut vreodată au fost QLED-uri, dar am găsit și unele care nu au făcut impresie bună.
Nu ar trebui să excludeți neapărat nici ecranele LCD. Acestea sunt, în general, mai ieftine, dar unele sunt la fel de bune sau mai bune decât multe dintre televizoarele QLED.
Dacă doriți ce e mai bun dintre cele mai bune, atunci trebuie să luați în considerare atât OLED-urile, cât și QLED-urile. A respinge un singur tip de ecran ar însemna să vă limitați inutil.