LG 55LM960V este un televizor LED din categoria Smart TV, cu ecran 3D Full HD de 55 inch şi un bagaj impresionant de facilităţi.
Noul vârf de gamă pentru linia LG Cinema 3D Smart TV vine într-o superbă carcasă din aluminiu şlefuit, cu numai 4 cm grosime şi ecranul încadrat de o ramă cu lăţime 5mm, atât de îngustă încât imaginea pare să se contopească cu fundalul peretelui din spate. Ecranul suplu dar cu diagonală apreciabilă este sprijinit de un suport metalic cu finisaj cromat, compus din două braţe ce coboară discret din spatele televizorului.
Ecranul cu finisaj lucios şi tratament anti-reflexie beneficiază de sistem LED Local Dimming pentru redarea convingătoare a scenelor întunecoase din filme şi primeşte index Motion Clarity de 1000 Hz. Acest număr face referire la abilităţile ecranului pentru redarea scenelor în mişcare şi este obţinut prin aplicarea în paralel a mai multor tehnici de procesare. Avem pe de o parte utilizarea procesorului de imagine pentru creşterea numărului de cadre pe secundă afişate, tehnică ce presupune compunerea de imagini intermediare ce sunt intercalate cu fluxul video original. Un procedeu mai puţin costisitor, dar cu dezavantajul reducerii luminozităţii percepute, este sincronizarea sursei de lumină LED cu operaţia de împrospătare a ecranului. Cu acest procedeu, denumit Clear Plus în sistemul de meniuri, este posibilă reducerea efectului de blur prin oprirea selectivă a sursei de lumină LED, exact în momentul în care se face actualizarea conţinutului ecranului. În cazul de faţă, LG utilizează ambele procedee, dar ne lasă să alegem nivelul de intensitate şi să-l dezactivăm pe cel care reduce luminozitatea imagini.
Fiind vorba te un televizor cu tehnologie Cinema 3D (pasivă, FPR), LG 55LM960V vine la pachet cu un set de 4 perechi ochelari cu lentile polarizate – suplii, uşori şi confortabili de purtat pe perioade îndelungate. Spre deosebire de tehnologia Active 3D, folosită încă pentru unele modele de monitoare 3D şi televizoare, implementarea LG Cinema 3D are de partea sa avantajul unor ochelari ieftini şi confortabili, mai multă luminozitate şi contrast superior la vizionarea de conţinut 3D, unghiuri de vizibilitate largi şi mai puţine efecte adverse (fără dureri de cap, ameţeli) la vizionarea prelungită de conţinut 3D. Alături de cei 4 ochelari 3D, LG a mai inclus şi un set cu doi ochelari Dual Play, compatibili cu anumite jocuri listate în meniul Smart TV şi titluri pentru consola PlayStation 3, capabili să ofere fiecărui participant o vedere unică asupra ecranului.
LG 55LM960V permite recepţia transmisiunilor analogice şi digitale în sistem DVB-T/C, respectiv DVB-S pentru programele transmise prin satelit în mod free-to-air.
Pachetul include două telecomenzi: una principală pentru folosirea de zi cu zi şi telecomanda Magic Motion, special adaptată pentru funcţia Smart TV. Cu un design complet refăcut faţă de ediţia livrată cu seria 2011 de televizoare Smart TV, noua telecomandă LG Magic Motion include rotiţă de scroll, mai multe butoane şi accelerometru ce emulează rolul unui mouse.
La capitolul conectivitate avem 4 intrări HDMI 1.4, 3 conectori USB 2.0, respectiv conectori AV In, SCART, Component şi D-SUB. Pentru sunet avem o intrare Line-in , iar pentru conectarea sistemului audio extern avem la dispoziţie două ieşiri digitale (conexiune optică şi coaxială). Accesul la internet este permis prin conexiune LAN, sau folosind placa de reţea WiFi integrată. LG 55LM960V este compatibil DLNA şi WiFi Direct, permiţând iniţierea de conexiuni directe cu dispozitive aflate în apropiere, fără fi necesară prezenţa unui router de reţea.
Sistemul de meniuri este centrat în jurul unei pagini de start în care sunt prezente toate funcţiile importante ale televizorului. Pagina de start poate fi răsfoită cu ambele telecomenzi, însă cel mai comod este cu telecomanda Magic Motion, folosind mişcări ce animă cursorul reprezentat pe ecran. Avem de ales între patru secţiuni principale de conţinut: Premium, 3D World, LG Smart World şi Smart Share. Sunt oferite servicii de tip video-on-demand (ex. YouTube şi DailyMotion), radio online, ghid TV, photo sharing (Picasa), precum şi acces la reţele de socializare (Facebook, Twitter). Avem şi câteva adiţii româneşti în lista de aplicaţii Premium, cum ar fi ghid-ul TV Port.ro şi aplicaţia Cinemagia, cu acces la cele mai noi trailere de filme.
Meniul Settings este în mare parte neschimbat faţă de televizoarele din seria anului 2011. Aici găsim reglaje avansate pentru calibrarea imaginii, alături de profiluri pentru cele mai comune scenarii de vizionare: Vivid pentru transmisiuni sportive, Game pentru jocuri pe consolă sau PC, Cinema pentru vizionarea de filme, respectiv două profiluri personalizabile ce permit ajustarea reglajelor în cele mai mici detalii. Cei care preferă reglarea automată a calităţii imaginii au la dispoziţie opţiunea Intelligent Sensor, ce ajustează în mod automat parametrii pentru luminozitate şi culoare în funcţie de condiţiile de iluminare din încăpere.
LG 55LM960V se poate lăuda cu performanţe bune în modul Smart TV. Aplicaţiile se deschid destul de repede, iar răsfoirea meniurilor nu pune probleme. Controlul cu telecomanda Magic Motion este suficient de precis pentru introducerea de text în casetele de căutare, iar derularea cu ajutorul rotiţei de scroll este naturală şi comodă.
Navigarea pe internet cu web browser-ul integrat este o activitate surprinzător de plăcută şi confortabilă. Cu 5 -10 secunde timpi de aşteptate, paginile nu se încarcă chiar repede, dar odată afişate pot fi derulate fără probleme iar conţinutul este redat corect. LG 55LM960V oferă suport HTML 5 şi Adobe Flash, redând fără probleme animaţii complexe sau chiar filmuleţe în versiunea pentru desktop a portalului YouTube. Sunt redate cursiv şi filmuleţe la rezoluţie 1080p, dar din păcate modul Full Screen nu este disponibil, impunând comutarea la aplicaţia YouTube dedicată pentru vizionarea în cele mai bune condiţii. Din păcate web browser-ul livrat cu versiunea actuală de firmware (04.02.42) are unele probleme de stabilitate la redarea de conţinut video, ce duc uneori la blocarea aplicaţiei.
În afara aplicaţiilor listate în categoria Premium, cele disponibile pentru instalare în magazinul LG Apps sunt mai puţin interesante, deşi colecţia oferită este numeroasă. Ceva mai bine stăm la capitolul jocuri, cu menţiunea că simplitatea acestora le recomandă mai degrabă copiilor şi nu celor adulţi.
Per total, funcţia Smart TV este utilă pentru web browsing ocazional şi activităţi multimedia ce au legătură cu redarea de conţinut video şi audio. Trebuie ştiut că indiferent de activitatea desfăşurată, vom avea nevoie de mai mult timp şi răbdare decât dacă am folosi PC-ul sau sistemul laptop. Spun asta gândindu-mă la tastatura virtuală ce acceptă introducerea de text numai din cursorul ghidat cu telecomanda Magic Motion sau tastele direcţionale ale telecomenzii standard, ambele fiind mult mai dificil de utilizat decât o tastatură QWERTY complet utilată. Nici interfaţa aplicaţiei YouTube nu este foarte practică, găsirea informaţiilor dorite fiind în general mai greoaie decât din faţa unui PC.
Echipat cu un panou LCD de calitate premium şi ajutat de cele mai noi tehnologii de afişare ale momentului, LG 55LM960V oferă bazele unei experienţe multimedia desăvârşite, ce poate concura oricând un studio de cinema, mai ales dacă alăturăm televizorului şi un sistem audio cu performanţe pe măsură. În timp ce construcţia suplă îi asigură o prezenţă discretă atunci când este oprit, ecranul strălucitor şi capabil să reproducă cu naturaleţe scene dinamice din sport, filme sau natură, este garantat să capteze privirile celor din încăpere – preferabil o sufragerie spaţioasă.
Reglată la valori maxime, luminozitatea ecranului este adecvată chiar şi pentru încăperi însorite, iar contrastul nativ al televizorului suficient de ridicat pentru nu impune activarea funcţiei de contrast dinamic, fapt ce ar compromite aspectul natural al imaginii. Unghiurile de vizibilitate sunt generoase, iar tratamentul antireflexie suficient de eficace pentru a reduce la minimum reflexiile obiectelor din încăpere. Singurul neajuns vizibil este iluminarea uşor neuniformă a ecranului, ce face ca marginile şi colţurile imaginii să pară un pic mai întunecate decât porţiunile centrale. Efectul nu este însă deranjant şi trece cu uşurinţă neobservat la o utilizare normală.
Experienţa la vizionarea de conţinut non-HD pe ecranul cu diagonală 55 inch este mulţumitoare dar nu perfectă, funcţia de scalare a televizorului nereuşind să pună prea mult în valoare detaliile din transmisiunile SD, rezultatul fiind imagini cu aspect spălăcit, mult mai puţin plăcut de vizionat decât transmisiunile Full HD.
LG 55LM960V vine echipat cu două difuzoare stereo (2x 10 W), respectiv subwoofer încorporat!
Cu o putere de 10 W, subwoofer-ul adăpostit în carcasa de 3.84 cm grosime a televizorului se descurcă surprinzător de bine, redând fără probleme efectele speciale din filme, chiar dacă nu la un volum sonor foarte ridicat.
Pentru filme şi voce, calitatea audiţiei este foarte bună. Pasionaţii de muzică vor prefera însă un sistem audio dedicat.
Conectat la un hard disk extern sau sistem PC ce are instalată aplicaţia SmartShare, LG 55LM960V se transformă într-un veritabil media player, putând reda o gamă variată de formate audio/video şi imagine.
Putem viziona fără probleme filme Full HD cu format MP4 sau MKV, însoţite de sunet Dolby Digital AC3 sau DTS. Sunt acceptate fişiere cu mai multe coloane sonore şi subtitrări, iar reglajele disponibile pentru ajustarea calităţii imaginii sunt la fel de numeroase ca în modul TV. Din păcate printre modurile de afişare avem doar Full Screen şi Original, fără opţiuni avansate pentru ajustarea ratei de aspect. Este permisă redarea de filme 3D înregistrate în mod side-by-side şi up-down, iar pentru cele 2D avem la dispoziţie modul de conversie 2D-3D. La capitolul subtitrări este permisă alegerea setului de caractere folosit, culoarea şi dimensiunea scrisului, respectiv poziţia subtitrării pe ecran.
Suplimentar, funcţia DVR permite înregistrarea transmisiunilor TV recepţionate în sistem digital, cu posibilitatea de programa dinainte înregistrarea emisiunilor favorite. Cei care detestă pauzele publicitare din timpul filmelor au la dispoziţie funcţia Timeshift, pentru derularea înainte/înapoi a transmisiuni TV aflate în desfăşurare.
Echipat cu un ecran 3D pasiv, LG 55LM960V poate reda simultan ambele imagini necesare obţinerii unei perspective stereoscopice, fără a induce nedoritul efect de pâlpâire, responsabil pentru o bună parte din disconfortul resimţit la folosirea sistemelor 3D Active. Pentru asta, ecranul este prevăzut cu un filtru polarizat alternant, ce permite fiecărui ochi să observe doar jumătate dintre pixelii afişaţi pe ecran. Mai exact, dintre cele 1080 coloane orizontale de pixeli, fiecare ochi poate viziona doar jumătate, pentru o rezoluţie efectivă de 1920×540 pixeli. Dar asta nu înseamnă în mod neapărat că imaginile 3D observate au claritatea redusă din pricina rezoluţiei micşorate pe orizontală.
Nu trebuie să uităm că fiecare dintre cele două imagini cu rezoluţie 1920×540 pixeli observate de spectator redau o perspectivă uşor diferită a scenei. Ajutat de modul în care funcţionează creierul uman, cele două imagini stereoscopice sunt recompuse într-o scenă 3D a cărei claritate este foarte apropiată de rezoluţia Full HD a imaginii originale. Pentru ca acest efect să fie posibil este necesară respectarea unei distanţe minime faţă de ecran, de la care ochii umani să nu poată distinge coloanele individuale de pixeli şi spaţiile dintre acestea, percepute prin lentilele ochelarilor sub forma unor benzi negre alternante. În cazul de faţă, distanţa optimă pentru vizionarea de conţinut 3D pe ecranul de 55 inch porneşte de la aproximativ 2 – 2.5 metri.
Proiectaţi cu lentile destul de mari şi un cadru din plastic cu greutate redusă, ochelarii 3D sunt confortabil de purtat iar experienţa 3D nu este afectată de felul în care înclinăm capul faţă de ecran. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte permisive pe orizontală, dar pe verticală trebuie să păstrăm o poziţie aproximativ la acelaşi nivel cu ecranul, în caz contrar efectul 3D având de suferit. Deşi puţin redusă după aplicarea ochelarilor 3D, luminozitatea imaginii rămâne la un nivel confortabil, iar fidelitatea culorilor nu are prea mult de suferit. Cât despre oboseala şi ameţelile apărute la o utilizare prelungită, aceasta încă îşi mai fac simţită prezenţa dar pot fi reduse la minimum ajustând reglajul pentru spaţializare 3D la o valoare puţin mai conservatoare, dar care să nu compromită percepţia de adâncime în filmele sau jocuri 3D.
Per total, implementarea LG Cinema 3D este una dintre cele mai reuşite de pe piaţă şi capabilă să asigure o experienţă convingătoare la vizionarea colecţiei de filme 3D, sau sesiuni de jocuri.
Din păcate jucătorii pretenţioşi, pasionaţi de genul first-person-shooter (FPS), ar putea fi incomodaţi de latenţa destul de mare a ecranului, ce se apropie de 100 ms în cazul modelului de faţă.
Folosiţi pentru sesiuni de jocuri în doi, ochelarii Dual Play fac pereche bună cu consola PS3, permiţând fiecărui jucător să se bucure de întreaga suprafaţă a ecranului fără privi şi perspectiva adversarului. În acest caz fiecare participant obţine doar o imagine 2D cu rezoluţie redusă (1920×540 pixeli) a câmpului de bătălie.
LG 55LM960V prezintă cam tot ce poate fi mai bun la un televizor LCD: design suplu şi modern, ecran spaţios şi performant, difuzoare integrate de bună calitate, opţiuni variate de conectivitate şi un set convingător de facilităţi.
Ce poate sta în calea achiziţionării unui astfel de televizor? Spaţiul din sufragerie şi preţul de aproximativ 12000 Lei, suficient de mare cât să poată fi comparat celui unui autoturism second-hand nu foarte uzat. Pentru preţul plătit ne alegem însă cu televizor ce va face să roşească de invidie orice pasionat de fotbal, filme sau amator de documentare.
Design modern şi foarte atrăgător
Calitate excelentă a imaginii
Experienţă 3D confortabilă şi convingătoare
Funcţie Smart TV
Funcţia DVR şi Timeshift
Telecomanda Magic Motion inclusă in pachetul cu accesorii
4 perechi de ochelari 3D + ochelari DualPlay
Preţul exclusivist
Mici probleme de stabilitate la folosirea web browser-ului