Succesul televizoarelor OLED de la LG din ultimii ani a pus compania într-o poziție foarte bună, în care poate acum să își diversifice oferta de televizoare, aducând îmbunătățiri pe care utilizatorii le cer pe mai multe planuri. Astfel, noua generație de Smart TV-uri OLED de la LG promite să rezolve câteva nemulțumiri din trecut, precum luminozitatea panelurilor, cât și diversificarea ofertei pe dimensiuni a ecranelor.
LG a prezentat noua gamă de televizoare, însă s-a concentrat în special pe variantele C2 și G2, care continuă seriile cele mai de succes ale sale. În timp ce LG C2 este un model premium orientat în special către gameri, G2 promite cele mai noi tehnologii, cu un panel îmbunătățit, semnificativ mai luminos.
De altfel, luminozitatea OLED-urilor, în comparație cu alte tehnologii, a fost critica principală, iar C2 și G2 iau acest lucru în considerare. De exemplu, LG C2 va folosi panelurile OLED cu tehnologie Evo, cele pe care compania le-a prezentat în 2021 și pe care le-a integrat pe modelul G1 la momentul respectiv. Practic, calitatea imaginii și luminozitatea de pe modelul G1, care era semnificativ mai scump în 2021, ajunge acum pe modelul C2, la un preț mai accesibil.
În cazul lui LG G2, producătorul sud coreean a venit cu o tehnologie care va disipa căldura mai eficient pe spatele ecranului, lucru care va asigura o luminozitate crescută, folosind același tip de panel OLED Evo. Îmbunătățirile ar trebui să fie de aproximativ 20%, deci probabil în jurul a 1.000 nits de luminozitate maximă.
Ambele modele folosesc noul procesor a9 de generație a cincea, care asigură o procesare a imaginii îmbunătățită, în special atunci când vine vorba despre upscaling de conținut de rezoluții mai mici.
La capitolul software, LG oferă din nou sistemul de operare WebOS, acum în versiunea 22. Compania a decis să renunțe la vechea numărătoare și să pună anul în care a fost lansat pentru diferențierea versiunilor. Noul WebOS vine cu profiluri de utilizatori multiple pentru interfața principală, putând primi sugestii de conținut din serviciile de streaming preferate bazate pe preferințele individuale. Componenta Game Optimizer primește de asemenea îmbunătățiri, cât și un nou profil de imagine pentru jocuri sportive.
Există acum o funcție numită Room to Room share, prin care poți transmite de pe televizorul LG pe un alt televizor sau ecran conținutul afișat, precum canalele TV, acestea putând fi chiar schimbate de pe cel care primește, fără să fie conectat la un STB sau la cablu. De asemenea, televizoarele sunt acum într-un mod „always ready”, putând afișa rapid fotografii sau imagini cu tablouri, sau informații despre vreme instant. Această funcție era disponibilă în trecut pe modelul Rollable.
Ambele modele vor fi compatibile 100% cu standardul HDMI 2.1, de data aceasta cu câte port-uri „complete”, cu lățime de bandă de 48 Gbps. LG C2 va fi disponibil pentru prima dată în variantă de 42”, o dimensiune dedicată în special gamerilor care doresc să folosească televizorul pe post de monitor pentru PC sau consolă, sau pentru cei care nu au destul spațiu pentru un model mai mare.
Variantele mai mari vor avea diagonale de 48, 55, 65, 77 și 83”. Se pare însă că doar variantele de 55” sau mai mari vor folosi paneluri Evo, cu luminozitate îmbunătățită față de C1. Toate modelele vor fi însă semnificativ mai ușoare decât generația precedentă. LG spune că varianta de 65” își reduce greutatea cu până la 48% față de modelul C1 din 2021, folosind noi materiale de construcție, precum fibră de carbon, și un stand semnificativ mai mic. Marginile din jurul ecranului sunt acum mai mici, la doar 6mm.
Și în cazul lui LG G2, avem parte de reduceri de greutate, dar și disponibilitatea unei dimensiuni mai mari. Acesta se livrează în variante de 55, 65, 77, 83 și, pentru prima dată, 97” pe un televizor OLED. Marginile pe G2 sunt puțin mai groase, la 10,2mm.
Restul gamei va fi populat de LG A2, un model dedicat în special pentru cei care preferă să se uite la filme și programe TV, având panel la 60 Hz, fără HDMI 2.1. Modelul B2 va fi însă o alternativă mai ieftină la C2, cu mai puține port-uri HDMI 2.1 (2 în loc de 4) și panel la 120 Hz mai puțin luminos. De asemenea aceste două modele folosesc procesorul a7 din generația a 5a. În cele din urmă, LG va oferi și un Z2, singurul cu rezoluție 8K. Acela va fi disponibil doar în variante de 77 și 88”, dar nu vine cu un panel Evo.
Prețurile nu au fost încă anunțate, însă ne așteptăm să fie similare cu cele de anul trecut. Lansarea pe piață va fi probabil în următoarele luni, în primăvară.\
sursa: The Verge