Televizoarele OLED de la LG sunt deja unele dintre cele mai ușor de recomandat, însă tehnologia încă are niște dezavantaje în fața altora, la nivelul luminozității. În cadrul noii generații pentru 2023, compania sud coreeană dorește să rezolve și această problemă, promițând un aport de luminozitate de 70% pe noul model LG G3. În rest, diferențele hardware și software sunt minore față de anul trecut.
LG G3, noul model din gama Gallery al companiei, va fi livrat anul acesta cu o nouă „arhitectură de control al luminii” și cu un algoritm care va îmbunătăți luminozitatea cu până la 70%. Comparația este făcută însă cu display-uri OLED „tradiționale”, precum B2, de anul trecut, care nu a fost livrat cu un panel OLED EVO, așa cum am văzut pe G2 și C2.
Există informații, raportate de FlatpanesHD, care spun că în HDR, luminozitatea maximă ar atinge și 1.700 nits, o valoare impresionantă, având în vedere că până acum vedeam limita pe la 1.000 nits. Desigur, această valoare este doar un vârf pe suprafețe mici ale display-ului. Pe întreg ecranul, panelul nu va depăși câteva sute de nits pe culoare albă. În modul Vivid, acesta ar putea depăși 2.000 nits.
Având în vedere că C3 nu a fost menționat pentru acest upgrade, probabil că vom vedea o situație similară cu CX și C1, unde două generații la rând au folosit paneluri similare. Upgrade-ul pentru seria C ar putea veni la anul, când va folosi, cel mai probabil, același panel și tehnologii precum G3-ul de anul acesta.
Ambele modele, atât LG C3, cât și G3 vor primi însă anul acesta noul procesor a9 Gen6, cu procesare AI a imaginii. Acesta va ajusta în timp real setările pentru a scoate în evidență detalii în obiectele și personajele de pe ecran, putând detecta fețe și ajusta parametri pentru o experiență HDR de calitate. De asemenea, funcția AI Sound Pro va fi asistată de acest procesor pentru a procesa sunet 9.1.2 surround folosind difuzoarele televizorului.
O altă funcție nouă, dar nu extrem de importantă, este integrarea celei mai noi versiuni HDMI, 2.1a, care include QMS-VRR (Quick Media Switching – Variable Refresh Rate). Acest lucru înseamnă că atunci când se face schimbarea de framerate, de la 60 la 120 Hz, de exemplu, nu vor mai apărea ecrane negre. Schimbarea dintre SDR și HDR va fi însă afectată de acel ecran negru în continuare. Această funcție va fi apreciată în special de gamerii care folosesc televizoarele LG alături de console precum PlayStation 5 și Xbox Series S/X.
Toate modelele de televizoare LG de anul acesta vor primi noul WebOS 23. Interfața rămâne fullscreen și anul acesta, dar există câteva modificări la nivelul acesteia. De exemplu, software-ul va grupa aplicațiile în card-uri pe baza categoriilor din care fac parte: sport, gaming, filme, muzică, etc. Astfel, poți vedea mai ușor recomandări din fiecare categorie, fără să fii nevoit să cauți prin listele din meniul principal. LG spune că va permite și mai multă personalizare în WebOS 23.
Detaliile complete și prețurile la care televizoarele vor fi disponibile vor fi, cel mai probabil, anunțate oficial în cadrul prezentării de la CES. Până atunci avem însă lista de modele și dimensiuni ale noii serii:
sursa: The Verge, Flatpanels HD