Samsung a anunţat lansarea noii sale game de televizoare pentru anul 2018 în România, împingând în faţă modelele de top „QLED”, pentru care funcţiile smart, design-ul şi calitatea imaginii sunt cele mai importante. Desigur, există şi mai multe modele QLED, chiar dacă toate sunt considerate „premium”, de la Q9F, la modelele Q8, Q7 şi până la „mezinul” familiei QLED, Q6F.
Modelul de top este Q9F, echipat cu un panou VA Quantum Dot şi cele mai interesante funcţii smart de pe televizoarele Samsung, cât şi cu cel mai performant sistem de reproducerii al imaginilor. Acesta oferă o rezoluţie UHD (3.840 x 2.160 pixeli) şi beneficiază de un tratament „Ultra Black Elite” pe suprafaţa ecranului, care reduce semnificativ reflexiile altor surse de lumină. De asemenea, acesta este singurul model din gama Samsung care beneficiază de un sistem de retroiluminare complet „Direct Full Array Elite”. Cu o luminozitate de 2.000 cd/m2 şi un procesor de imagine Q Engine foarte performant, acesta beneficiază de suport pentru tehnologia HDR10+, care poate modifica parametrii de iluminare pe fiecare scenă în parte.
Q9F beneficiază de un design cu margini foarte subţiri pe toate cele patru laturi, beneficiază de o telecomandă Bluetooth inteligentă şi poate fi montat pe perete la distanţă de doar câţiva milimetri folosind suportul oficial „No Gap Wall-Mount”. Pentru a nu aglomera peretele cu cabluri, Samsung a dezvoltat tehnologia One Invisible Connection din fibră optică, care transmite atât semnalul tuturor surselor cât şi energia electrică printr-un cablu transparent, aproape invizibil. Pentru a se îmbina şi mai bine în peisaj, Samsung oferă şi Ambient Mode, o tehnologie care poate imita peretele pe care televizorul este montat, atunci când este într-un soi de Stand-By. Această funcţionalitate are un consum redus de energie şi este integrată în hub-ul SmartThings.
Capabilităţile „smart” ale televizorului sunt bazate pe sistemul de operare proprietar Tizen care beneficiază de suport pentru cele mai populare servicii de streaming de pe piaţă (YouTube, Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, etc.). Acesta se conectează şi la dispozitivele SmartThings de la Samsung, acestea putând fi controlate direct din interfaţa televizorului. Software-ul poate însă să detecteze automat dispozitivele conectate, precum console de jocuri şi poate trece automat acea sursă în „game mode” pentru dezactivarea unor funcţii de procesare mai avansate, care va asigura un timp de răspuns mai mic.
Această funcţionalitate funcţionează cu PS4 şi Xbox One. Pe lângă capabilitatea Game Motion Plus care va încerca să ofere framerate îmbunătăţit prin interpolarea cadrelor, cei care nu vor niciun fel de procesare pot opta pentru Game Mode Standard, cu timp de răspuns de numai 15 milisecunde, sau pentru VRR (variable refresh rate), care sincronizează framerate-ul cu rata de împrospătare a display-ului pentru un timp de răspuns de numai 6,8 milisecunde. Funcţionalitatea VRR este momentan compatibilă doar cu PC-uri AMD şi console Xbox One.
Tot din gama QLED fac parte şi modelele Q8C/Q8F (similare, doar că unul este curbat şi celălalt nu), Q7F (modelul de anul trecut) şi Q6F, un model „de bază” din gama QLED. Diferenţele între aceste modele ţin atât de design, cât şi de capabilităţi. Doar Q9 şi Q8 au tratamentul antireflexii Ultra Black Elite, în timp ce doar Q9 are display extrem de luminos. Modelele Q8 şi Q7 vin cu luminozitate de 1.500 cd/m2, în timp ce Q6 oferă „doar” 1.000 cd/m2. De asemenea, doar Q9 are iluminare „Full Array”, restul fiind bazate pe iluminare „edge” pe zone. La nivel software, toate au aceleaşi capabilităţi, inclusiv „Ambient Mode”.
Televizoarele vor fi disponibile în viitorul apropiat în magazinele de specialitate, însă preţurile vor fi destul de piperate. Pentru cei cu bugete mai mici, Samsung a lansat şi televizoarele Premum UHD (NU80 şi NU85), Step Up UHD (NU74 şi NU75) şi Entry UHD (NU71 şi NU73), toate acestea pot afişa rezoluţie 4K şi au software Tizen integrat, cele din gama superioară au şi compatibilitate completă cu HDR; în timp ce modelele inferioare sunt doar compatibile parţial. Va exista şi un singur model Full HD în gama 2018, N5000, cu diagonală de 32″ şi fără alte funcţii avansate.