Samsung Q8C QLED TV – design premium şi imagine UHD 4K cu HDR10+ [REVIEW]

15.11.2017
Samsung Q8C QLED TV – design premium şi imagine UHD 4K cu HDR10+ [REVIEW]
Prezentare

Încadrat la gama mid-range, Samsung Q8C QLED TV (QE55Q8C) este un televizor cu certificare Ultra HD Premium şi suport High Dynamic Range (HDR10+ şi HLG), capabil să ofere acoperire de 100% a spaţiului de culoare DCI-P3 folosit cu majoritatea producţiilor de cinema în format digital.

Prezentare

Smart TV bazat pe platforma Tizen, Samsung Q8C se prezintă cu un ecran curbat de mari dimensiuni adăpostit într-o carcasă elegantă, acoperită cu finisaje din metal şlefuit. Pentru a face posibilă construcţia extrem de suplă, cât şi o mai bună organizare a cablurilor, Samsung a mutat procesarea imaginii şi toate porturile de intrare într-un dispozitiv separat (OneConnect box), care poate fi aşezat într-o locaţie discretă aflată chiar şi la câţiva metri distanţă de televizor. Practic, singura legătură cu ecranul este un cablu ombilical foarte subţire (aprox. 2mm grosime), ambele dispozitive fiind în schimb conectate separat la priza AC.

Ecranul cu diagonală 138 cm este încadrat cu o ramă laterală aproape insesizabilă, de aproximativ 5 mm lăţime, singurul element distinctiv fiind logo-ul Samsung iluminat, vizibil la partea de jos. Instalarea poate fi făcută fie pe perete, folosind sistemul de prindere Samsung „No Gap Wall-Mount” sau alt sistem VESA 400×400 achiziţionat separat. Desigur, putem folosi şi piciorul metalic inclus în pachet, aşezând televizorul pe masă.

Ţintind un design minimalist, cu cât mai puţine cabluri şi butoane la vedere, Samsung Q8C are doar un singur buton pe carcasă, plasat central, sub logoul Samsung. Folosind combinaţii de apăsări lungi/scurte, acesta permite atât pornirea televizorului, cât şi navigarea sistemului de meniuri. Samsung a regândit şi conceptul de telecomandă, renunţând la „paleta” cu zeci de butoane pentru fiecare funcţie în favoarea unei telecomenzi mult mai simplă şi elegantă. Astfel, funcţiile avansate sunt găsite în meniul intuitiv afişat pe ecran, organizat astfel încât să nu pierdem prea mult timp căutând setarea dorită.

Gândit pentru a fi atractiv din orice unghi, televizorul Samsung Q8C are o amprentă surprinzător de redusă, putând fi instalat pe corpuri de mobilier cu adâncime de numai 30 cm, deşi din criterii de siguranţă aş recomanda minim 40 cm.

Promovate intens de către Samsung şi alţi jucători din industrie, televizoarele cu ecran cubat au avut până acum doar un succes limitat, mulţi utilizatori acuzând dezavantaje care nu sunt atât de evidente la televizoarele cu ecran plat. Deşi ajută la o experienţă de vizionare mai captivantă, ecranul curbat îşi cam pierde din avantaje atunci când nu îl putem privi direct din faţă. Un alt aspect ar fi şi neplăcerile cauzate de reflexiile ambiante, potenţate de ecranul a cărui suprafaţă acţionează ca o lupă, concentrând lumina. Din fericire, Samsung pare să fi învăţat din greşelile făcute cu modelele timpurii de televizoare curbate, alegând un ecran cu o curbură nu foarte agresivă şi tratat cu un strat anti-reflexii impresionant, care respinge numai 1.45% din lumina ce atinge suprafaţa ecranului. Astfel, chiar dacă reflexia becului aprins al unei veioze rămâne vizibilă pe ecran, reflexiile celorlalte obiecte din încăpere sunt practic eliminate.

One Connect box

Rezolvând într-un mod cât se poate de elegant problema cablurilor, Samsung a dezvoltat pentru gama de televizoare QLED soluţia One Connect box, luând forma unei cutii separate cu dimensiuni 360 x 115 x 30mm, la care sunt conectate toate cablurile ce în mod normal ar fi ajuns în spatele televizorului. În schimb, la televizor duce un singur cablu de fibră optică semi-transparent, foarte simplu de ascuns pentru păstrarea unui aspect curat. Revenind la accesoriul One Connect box, acesta este de fapt „creierul” televizorului, ecranul fiind echivalentul unui monitor care doar afişează semnalul video.

Opţiunile pentru conectare includ patru porturi HDMI 2.0b, toate suportând conexiuni video 4K la 60 fps cu format HDR10+. Mai găsim trei porturi USB, două tunere tv pentru transmisiuni terestre şi prin satelit, port Ethernet pentru acces rapid la internet. Pe lista dotărilor intră şi conectivitate Wi-Fi, respectiv un slot CI (Common Interface) compatibil şi cu „decodoarele” furnizate de companiile de televiziune prin cablu din ţara noastră.

Telecomanda One Remote

Oferită într-o carcasă din metal şlefuit, telecomanda este confortabil de folosit, însă necesită ceva timp de acomodare cu butoanele, sau mai degrabă lipsa acestora. Cei obişnuiţi cu televizoarele Samsung de generaţie recentă nu ar trebui întâmpine dificultăţi în accesarea funcţiilor de bază, iar suportul pentru comandă vocală ar trebui să dea un plus de confort vorbitorilor de limba engleză.

Practic, interfaţa constă într-o tastă circulară pentru navigare şi tastă OK în centru, respectiv taste multi-rol pentru activarea numpad-ului virtual, a meniului Timeshift, tastă „Return” şi „Play/Pause”. Tastele Volum şi Channel funcţionează asemenea unui joystick. Spre exemplu, ajustăm volumul sonor împingând pe direcţia sus-jos, iar cu o apăsare centrală activăm modul Mute.

One Remote poate funcţiona şi în rolul de telecomandă universală, controlând şi alte dispozitive Samsung din locuinţă.

Smart Hub

Având la bază platforma Tizen, meniul Smart Hub ia forma unei bare cu aplicaţii ce apare la partea de jos a ecranului. Tot aici apar şi dispozitivele conectate prin intermediul soluţiei One Connect box, televizorul Samsung Q8C putând servi ca o interfaţă pentru acestea.

Dintre aplicaţiile preinstalate, de un interes special sunt clientul Netflix şi YouTube, ambele oferind acces la conţinut video 4K.

Părţi pozitive

Culori vibrante, strălucitoare
Sunet de calitate
Funţie Smart TV bine implementată
Design exterior foarte reuşit
Ecranul curbat beneficiază de un filtru anti-reflexii eficient
Facilităţi excelente pentru buna organizare a cablurilor

Părţi negative

Preţul cam piperat
Unghiurile de vizibilitate nu sunt chiar cele mai bune

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult