Poate că denumirea Samsung SyncMaster T24B750 nu este foarte prietenoasă. Producătorul se referă la acest dispozitiv ca făcând parte din noua Seria 7 de monitoare HDTV. Dacă ar trebui să facem o caracterizare scurtă, am putea spune că dispozitivul de mai jos este de tip x-în-1, unde x are o valoare între 2 şi 5. Samsung T24B750 nu este doar un simplu monitor sau un simplu HDTV. Lista de facilităţi oferite este lungă şi vom încerca mai jos să explicăm ce puteţi face cu el.
Design care nu poate fi ignorat
Dacă puneţi un Samsung T24B750 pe un birou, pregătiţi-vă să fiţi invidiaţi de cei din jur. Monitorul sau LCD TV, cum vreţi să-l consideraţi, arată superb. Pentru modelul de 24” pe care l-am primit în teste, piciorul se întinde de la un capăt la celălalt al bazei ecranului. Modelul de 27” are piciorul puţin mai scurt. Designul nu este nou, ci este o evoluţie a modelelor anterioare. În cazul nostru, piciorul nu mai este metalic şi a fost curbat uşor. De asemenea, conectorii nu mai sunt integraţi în picior, ci au fost mutaţi pe un panou pe spatele ecranului.
Samsung a preferat să folosească un plastic lucios pentru carcasa lui SyncMaster T24B750, însă nu este un plastic ieftin. Doar rama afişajului este neagră, restul carcasei fiind alcătuit din plastic alb sau transparent. Aşa cum vă puteţi imagina, singura ajustare posibilă a ecranului este înclinarea faţă/spate. Pe suprafaţa ce leagă ecranul de picior se găsesc un LED de stare şi şapte butoane sensibile la atingere. Cu ele pot fi controlate rapid volumul şi canalele, însă cu greu vă puteţi descurca fără telecomanda inclusă în pachet. Din păcate, ea nu are butoanele iluminate sau giroscop.
În pachet
Samsung T24B750 vine cu un alimentator extern. În cutie mai găsim o telecomandă, un cablu VGA, un cablu HDMI scurt şi un cablu USB.
Specificaţii
Monitorul Samsung T24B750
Am spus că Samsung SyncMaster T24B750 este mai mult decât un monitor, însă acum vrem să ne referim exclusiv la această funcţie a sa. După ce l-am pornit pentru prima dată, am avut impresia că panoul este tip VA sau IPS. Calitatea imaginii era peste medie. Din păcate, unghiurile de vizibilitate verticale şi lista cu specificaţii, în coreeană, ne-au confirmat că avem de-a face cu o matrice TN. Este drept că este o matrice TN bună, cu unghiuri de vizibilitate excelente, atât orizontale, cât şi verticale, însă tot nu poate sta alături de una VA. Culorile sunt bine afişate, însă monitorul nu este indicat pentru editarea imaginilor la nivel profesional.
Din fericire, nici Samsung nu recomandă monitorul HDTV pentru astfel de aplicaţii. Din contră, SyncMaster T24B750 a fost creat pentru o experienţă multimedia cât mai diversificată. Timpul de răspuns este decent pentru jocuri. Ghosting-ul este vizibil, însă monitorul se comportă acceptabil şi în FPS-uri. Nu am descoperit în meniurile stufoase o facilitate care să reducă compenseze pentru miscările rapide.
Televizorul Samsung T24B750
Cred că este clar faptul că dispozitivul de faţă nu se adresează celor care doresc doar un monitor sau doar un LCD TV. El trebuie să îmbine cât mai multe nevoi ale utilizatorilor. Combinaţia între un monitor şi un LCD TV este excelentă pentru un birou. Cu modelul de faţă am reuşit să prindem foarte bine canalalele digitale transmise terestru în Bucureşti, folosind o simplă antenă de cameră. Evident, calitatea transmisiei diferă de zona unde se află utilizatorul. Noi am fost norocoşi.
Cu Samsung T24B750 nu vei pierde niciodată emisiunile preferate. El poate înregistra, programat chiar, pe o memorie externă. Din păcate, această facilitate s-ar putea să nu fie chiar uşor de activat. Televizorul vrea neapărat să formateze stick-ul USB sau HDD-ul extern pentru a-l putea folosi pentru înregistrare. După formatare sunt verificate vitezele de scriere şi citire. LCD TV-ul menţionează că pentru a înregistra pe un mediu este necesară obţinerea unei viteze de scriere de cel puţin 4,25 MB/s.
De cele mai multe ori, difuzoarele integrate ale unui LCD TV sunt cele folosite de utilizatori pentru redarea sunetului. În cazul nostru, monitorul HDTV dispune de două difuzoare de 7 W, fixate la baza afişajului. Sunetul redat este de calitate, iar volumul este foarte bun pentru o cameră mică. În cazul în care nu sunteţi mulţumiţi, există o ieşire audio de 3,5 mm şi o ieşire optică pe panoul din spate. Trebuie menţionată prezenţa unui modul WiDi în dotările LCD TV-ului. El permite conectarea fără fir la un laptop. Mai multe detalii despre cum funcţionează Intel Wireless Display puteţi citi aici.
Media playerul Samsung T24B750
Este foarte elegant să vizionezi un film de pe un mediu extern de stocare fără să fii nevoit să porneşti calculatorul. Media playerul integrat în monitorul nostru poate reda aproape toate formatele cunoscute la ora actuală, cu bitrate de până la 30 Mbps şi cu cel mult 30 cadre pe secundă. Din testele realizate cu materiale 1080p putem spune că playerul deschide repede fişirele, redarea este fluentă, iar navigarea prin film este rapidă. Pe imagine sunt afişate subtitrarile în mai multe formate, însă nu am găsit în meniuri posibilitatea de-a schimba fontul în format Central European. Pe partea audio sunt suportate inclusiv fişierele FLAC şi OGG. Pentru cei interesaţi, există de asemenea suport pentru imagini JPG, PNG, BMP şi MPO.
Smart TV-ul Samsung T24B750
O parte din aplicaţiile pe care le instalai de obicei pe o tabletă sau pe un smartphone le ai acum la dispoziţie pentru Samsung T24B750. Poţi naviga pe Internet şi ai la dispoziţie aplicaţiile dedicate pentru Facebook şi Twitter. Portalul Samsung Apps nu este foarte populat la ora actuală, însă există câteva aplicaţii ale unor site-uri de ştiri din România.
Navigarea pe Internet cu ajutorul telecomenzii este foarte greoaie, însă monitorul Samsung T24B750 are acum suport pentru tastatură şi mouse. Şi vorbim de orice tastatură şi mouse. Noi am testat această facilitate cu un kit wireless Logitech, vechi de 3-4 ani şi a funcţionat excelent. Încărcarea şi navigarea prin pagini sunt îngreunate de banner-ele Flash, dar sunt posibile dacă aveţi puţină răbdare.
Există şi câteva jocuri compatibile cu acestă versiune a firmware-ului pentru Smart TV de la Samsung. Dacă vreţi să pierdeţi timpul, veţi avea cu ce să vă delectaţi. Conexiunea la Internet este posibilă atât prin intermediul unui cablu, cât şi prin placa de reţea wireless integrată.
Preţ şi disponibilitate
Noua serie 7 de monitoare HDTV de la Samsung va fi disponibilă în curând şi pe piaţa românească. Modelul de 24” Samsung SyncMaster T24B750 va avea un preţ de 1.600 lei, recomandat de producător. Putem spune că acesta este un preţ competitiv, dacă luăm în calcul că acesta este un monitor cu design aparte, un LCD TV, un media player şi un Smart TV în acelaşi timp.
Concluzie
Samsung SyncMaster T24B750 este o soluţie completă pentru cei care vor mai mult de la monitorul sau HDTV-ul de pe birou. Mai mult, se poate spune că acesta este monitorul de ultimă generaţie, un dispozitiv care poate fi folosit pentru vizionarea programelor TV, înregistrarea lor, redarea conţinutului multimedia de pe medii externe şi conectarea la Internet pentru browsing sau verificarea noutăţilor de pe Facebook. Designul este cu siguranţă unul din punctele forte ale monitorului şi cu greu va fi ignorat într-o încăpere.
Dacă ne uităm la preţul lui Samsung T24B750, putem spune că este relativ uşor de justificat. Într-un singur dispozitiv primim un monitor de calitate, un LCD TV cu tuner hibrid, un media player capabil şi o soluţie rapidă de navigare pe Internet. Dacă adăugăm şi suportul pentru aproape orice tastatură şi mouse pe USB, ne este greu să ne imaginăm ce altceva ar fi putut să mai ofere producătorul. Poate un webcam pentru Skype.
Plusuri şi minusuri:
[+] design atrăgător
[+] calitatea imaginii este bună pentru o matrice TN
[+] LCD TV cu funcţie de înregistrare
[+] media player capabil
[+] placă de reţea wireless integrată
[+] aplicaţii şi browser, controlate cu tastatură şi mouse
[-] câteva limitări specifice matricei TN