Cu piaţa televizoarelor Full HD ajunsă la saturaţie, Sony mizează viitorul liniei sale de televizoare pe succesul formatului 4K, perceput ca reprezentând viitorul televiziunii digitale. Încă departe de a fi înlocuit transmisiunile 1080p, formatul de televiziune 4K vine cu promisiunea unor imagini la calitate impresionantă, redate pe ecrane având de 4 ori claritatea televizoarelor Full HD obişnuite.
Chiar dacă încă mai produce şi televizoare Full HD, anul acesta Sony pune în centrul atenţiei noua gamă de televizoare 4K, prezentată ca o adevărată demonstraţie de forţă arătând superioritatea tehnologică a producătorului japonez. Clar diferenţiată de oferta competiţiei, seria de televizoare Sony Ultra HD 4K este uşor identificată după noul design WEDGE cu formă asimetrică, carcasa fiind mai lată în partea de jos. Având centrul de greutate coborât, televizoarele Sony pot folosi un stativ cu amprentă redusă fără a pierde stabilitatea, permiţând amplasarea mai aproape de perete sau sprijinit pe o masă cu amprentă îngustă. În plus, carcasa cu profil piramidal oferă mai mult spaţiu pentru cele două boxe cu tehnologie Magnetic Fluid Speaker şi incinte cu design tubular, beneficiul fiind obţinerea unor performanţe audio net superioare televizoarelor oferite în carcasă subţire.
Designul ales vine însă în contradicţie cu tendinţele observate până acum în industrie. În loc de supleţe şi aspect minimalist, televizoarele cu design WEDGE atrag atenţia prin construcţia masivă, cu ornamente cromate şi aspect impunător. În plus, forma asimetrică şi greutatea apreciabilă a acestor televizoare poate pune probleme serioase la instalare dacă alegem amplasarea pe un perete placat cu rigips, sau kit-ul de prindere nu este suficient de solid.
Reprezentată de modelul cu ecran de 65” (165cm), seria de televizoare Sony X9 atrage imediat atenţia prin designul nu tocmai discret şi calitatea ecranului folosit, flancat cu difuzoare orientate în faţă. Cu formă piramidală dacă este privită din lateral, carcasa este dominată de scutul din sticlă cu finisaj lucios, modelat în partea de sus după forma carcasei pentru a obţine o muchie rotunjită cu lăţimea de 4cm. Spre comparaţie, lăţimea televizorului la baza carcasei ajunge la 10 centimetri, respectiv 32 centimetri după montarea stativului de susţinere confecţionat din aluminiu.
Cele două boxe compuse din câte 3 difuzoare fiecare (2 pentru unde medii-joase şi tweeter pentru frecvenţe înalte) sunt acomodate în stânga şi dreapta ecranului, carcasa ajungând să măsoare 172 cm lungime. Incluzând picioruşele de susţinere, înălţimea televizorului atinge 92 cm, respectiv o greutate de aproape 50Kg.
Conectorii dispuşi în spatele ecranului sunt mascaţi de un panou demontabil confecţionat din plastic negru şi repartizaţi în două grupe, orientate către exterior şi lateralul televizorului. Cei orientaţi în lateral se află totuşi la 30 cm distanţă de margine, lăsând spaţiu amplu pentru ascunderea cablurilor. Oferta include 4 conectori HDMI 2.0 (compatibili HDCP 2.0, MHL şi ARC), 3 conectori USB, conector LAN, ieşire audio S/PDIF digitală şi conector jack 3.5mm pentru căşti. Mai rar folosit, grupul de conectori orientat spre exteriorul carcasei include mufe SCART şi Component. În plus, televizorul poate fi conectat la internet folosind reţeaua WiFi, respectiv asociat cu alte dispozitive inteligente compatibile cu protocolul NFC.
Pentru un plus de eleganţă, Sony a inclus în kit-ul cu accesorii şi un dispozitiv de tip port replicator, funcţionând asemenea unui prelungitor la care conectăm toate cablurile care ar fi ajuns în mod normal în spatele televizorului. Astfel, problema conectării surselor de semnal este rezolvată cu un singur cablu ce poate fi mascat cu uşurinţă lângă cel de alimentare.
Pe lângă telecomanda clasică, potrivită pentru accesarea funcţiilor de bază ale televizorului, Sony a inclus în pachetul cu accesorii şi o telecomandă avansată pentru funcţiile Smart TV. Botezată One Flick, telecomanda prevăzută cu touchpad în loc de butone include propriul tag NFC şi poate fi asociată oricărui smartphone sau tabletă Sony compatibilă.
Pachetul cu accesorii este completat cu un set format din două perechi de ochelari 3D. Lipsiţi de baterii sau alte componente electronice, ochelarii prevăzuţi cu lentile polarizate sunt confortabil de folosit şi nu alterează paleta de culori percepută.
Optimizat pentru descoperirea rapidă de conţinut, meniul principal al televizorului constă într-o selecţie de programe TV ilustrată cu numele emisiunii aflată în desfăşurare şi poză de fundal potrivită. Grupate în pagini selectabile din colţul stânga-sus a ecranului găsim secţiunile pentru filme, poze, muzică şi aplicaţii Smart TV. În colţul dreapta-sus găsim funcţia de căutare, scurtături pentru accesarea de conţinut partajat în reţea şi setările de configurare. Din păcate organizarea listelor de meniuri nu este chiar atât de intuitivă, opţiunile de configurare dispersate pe mai multe liste părând confuze pentru utilizatori începători. Nici denumirile setărilor traduse în limba română nu sunt mereu de ajutor, anumite expresii precum Creare Realitate părând total lipsite de sens.
Tradusă în limba engleză, lista funcţiilor avansate pentru procesarea imaginii include Advanced Contrast Enhancer, Motionflow, LED Dynamic Control, Black Corrector şi Reality Creation. Din fericire cei care nu doresc să piardă timp preţios ajustând opţiuni de configurare pot apăsa direct butonul Football de telecomandă, televizorul ajustând automat imaginea pentru vizionarea competiţiilor sportive în condiţii optime. Un alt buton, numit Social, ne permite să dăm Like şi Share în reţelele Facebook şi Twitter la conţinutul accesat din aplicaţiile Smart TV.
Calitate impresionantă a imaginii
Sunet de foarte bună calitate
Construcţie solidă
Ochelari 3D şi accesoriu Port Replicator incluse
Telecomandă cu touchpad, pentru accesarea funcţiilor Smart TV
Construcţie voluminoasă şi greutate apreciabilă
Preţul exclusivist