Platformele software de Smart TV sunt în general destul de bine protejate, întrucât nu permit instalarea de aplicații decât din magazinul oficial. Totuși, Android TV funcționează într-o manieră similară cu cea de pe platforma software de smartphone-uri, oferind posibilitatea de a instala orice aplicație în format .apk. Sony pare să nu fie de acord cu instalarea de aplicații care oferă acces la conținut piratat pe televizoarele pe care le produce și a dezvoltat o tehnologie care ar putea detecta și limita funcționalitatea acestor aplicații.
Conform unui nou brevet înregistrat de Sony, compania dorește să implementeze o nouă componentă software în televizoarele sale (care rulează Android TV cu interfața Google TV), care să permită monitorizarea aplicațiilor de pe televizor, în căutarea celor care se ocupă, în principal, de facilitarea pirateriei. Dacă sunt detectate aplicații care permit acces la conținut video sau audio ilegal, pe baza unei liste care verifică IP-uri sau URL-uri, aplicațiile ar putea fi blocate de la acces la internet, ar putea limita viteza cu care acestea accesează internetul pentru a oferi o experiență mai slabă de vizionare sau va putea bloca accesul la respectiva aplicație.
Sony propune chiar și posibilitatea de a pune pauză la intervale neregulate pentru redarea de conținut piratat, pentru a enerva utilizatorii și pentru a-i descuraja să mai încerce să folosească respectivele aplicații.
Desigur, Sony nu are încă această tehnologie gata și nici măcar nu știm dacă o va implementa cândva pe televizoarele sale. Totuși, este clar că inginerii japonezi de la Sony iau în calcul implementarea unei astfel de soluții. Întrebarea este însă dacă decizia de a integra software anti-piraterie în dispozitivele sale va fi un avantaj sau un dezavantaj. Dacă publicul țintă consumă, mai degrabă conținut piratat de pe televizoarele sale decât din surse legale, este posibil să vedem o scădere a vânzărilor de televizoare noi ale brand-ului.
Mai grav este că oricum televizoarele Sony cu Android TV nu oferă o performanță prea bună în meniuri, iar o aplicație care ar rula în fundal ar putea afecta și mai mult experiența de utilizare. Iar Sony este o companie cunoscută pentru actualizări lente și întârziate pentru televizoarele sale, adăugând suport pentru funcții promise la lansare chiar și cu un an sau chiar mai mult întârziere. Astfel, dacă televizoarele sale ajung pe piață cu o soluție anti-piraterie care afectează semnificativ viteza meniurilor, este posibil să dureze mult până când problema ar fi eventual rezolvată printr-un upadte.
Desigur, Sony nu este la prima astfel de inițiativă. Anterior, când hackerii au găsit o vulnerabilitate în PlayStation 3, care se folosea de posibilitatea de a instala Linux pe consolă, funcția a fost eliminată complet, iar Sony a preferat să plătească daune în instanță către clienți decât să lase funcția activă. În 2005, compania a încercat să blocheze copierea melodii pe laptop-urile sale, prin intermediul unei aplicații care pornea automat atunci când detecta un CD cu muzică.
sursa: Torrent Freak