Contrastul
Am ales să analizăm în acest articol doar panourile LCD, dar nu putem să trecem peste faptul că pe piaţă se găsesc destul de multe plasme. La capitolul contrast, acestea din urmă au un avantaj asupra LCD-urilor. Televizoarele cu plasmă pot reda foarte bine nuanţele închise de negru, în contrast cu panourile LCD care se luptă să le ajungă din urmă. Pe de altă parte LCD TV-urile se văd mai bine în camere bine luminate datorită filtrului mat al ecranului.
Contrastul real al panourilor LCD se plasează în jurul valorii de 1000:1. Toate ratele de constrast care depăşesc de mai multe ori această valoare se pot obţine doar în condiţii speciale şi sunt aproape irelevante pentru utilizatori. Nu există un algoritm standard de măsurare al acestui parametru pe care să îl folosească toţi producătorii. Fiecare îşi alege metoda care îi va avantaja rezultatul, printre acestea numărându-se măsurarea intensităţii culorii negre când panoul este oprit sau măsurarea intesităţii albului pe o suprafaţa foarte mică şi de la distanţă. Recomandarea noastră este să eliminaţi din decizia de cumpărare factorul contrast. Diferenţa de cost dintre o rată de 5.000:1 şi una de 15.000:1 nu prea se merită.
Timpul de răspuns
Problema timpului de răspuns pentru panourile LCD este destul de bine cunoscută, iar producătorii au făcut eforturi de-a lungul timpului pentru a o remedia. S-a ajuns astfel la valori de 6 sau 8 ms, destul de bune pentru majoritatea scenelor afişate. Din păcate, efectul de ghosting este încă perceptibil în cazul imaginilor în mişcare rapidă. Timpul de răspuns rămâne un parametru semnificativ în alegerea unui LCD TV, recomandată fiind o valoare cât mai mică.