Cercetătorii au făcut o descoperire neaşteptată în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe planetă (10.994 metri). Filmarea realizată de pe un submersibil arată că fundul acestei zone este plin de gunoaie create de om.
Printre obiectele descoperite se numără o anvelopă, o maşină de spălat, o oală, pungi de plastic, PET-uri, conserve şi un butoi metalic.
Se speculează că aceste gunoaie au fost aruncate de pe navele maritime. Alţii susţin că au fost duse acolo de uragane, ceea ce este, însă, puţin probabil. Cele mai apropiate insule se află la o distanţă de 200 de kilometri de Groapa Marianelor.
Plasticul este unul dintre cele mai dăunătoare materiale inventate de om. În fiecare an, 8 milioane de tone ajung în oceanele lumii.
Acest material reprezintă mare parte din The Great Pacific Garbage Patch, cea mai mare „insulă” de gunoi din oceanele lumii. Aceasta a ajuns să aibă dimensiuni de două ori mai mari decât cele ale statului american Texas, adică aproximativ 1,55 milioane de kilometri pătraţi. „Insula” se află la jumătatea distanţei dintre California şi Hawaii, în Oceanul Pacific.
Mai mult, Point Nemo – cel mai izolat loc de pe planetă şi aflat la o distanţă de 2.700 de km de cel mai apropiat uscat – este și el poluat cu 26 de particule de microplastic pe metru cub.
Din fericire, oamenii au început să ia măsuri pentru a reduce consumul de plastic și sticlă, un alt material poluant. Johnnie Walker, o marcă de whisky cu o vechime de peste 200 de ani, va fi vândută în sticle realizate din carton, iar berea Carlsberg va putea fi achiziționată în ambalaje realizat dintr-un plastic eco nou, bazat pe plante.