Când vrei să încarci pe YouTube un clip full HD filmat cu smartphone-ul este absolut necesar să ai la dispoziţie o conexiune WiFi bună. Folosirea conexiunii 3G nu este o soluţie potrivită, nu doar din perspectiva consumului de date, ci în mod special din cea a vitezei de upload. Cercetătorii de la universitatea Georgia Tech vor să integreze în telefoanele mobile o antenă cu grafen, capabilă să transfere date cu o viteză de 1 Tb/s. Aceasta se traduce în 125 GB pe secundă, o viteză pe care o putem doar visa la ora actuală, chiar şi pe PC-uri de top.
Soluţia pentru o asemenea rată de transfer este dată de antenele cu grafen. Acesta este un material similar cu grafitul, dar care are straturi cu grosimea de un atom. Straturile sunt formate dintr-o reţea de atomi cu ochiuri hexagonale. Grafenul poate fi modelat în benzi cu lungimea de un micron şi lăţimea de 10-100 nanometri, benzi capabile să transmită şi să recepţioneze unde cu frecvenţe de ordinul teraherţilor. Aceste unde permit obţinerea vitezelor de transfer menţionate mai sus.
Iniţial se va lucra la un sistem care să permită transferul pe o distanţă mică, de câţiva centimetri. Ulterior, el ar putea fi modificat pentru a funcţiona într-o încăpere. Faptul că au fost create antenele pentru un asemenea tip de transfer nu este suficient. Ele pot fi minuscule, însă au nevoie în spate de generatoare de unde, de amplificatoare şi de filtre. Din fericire, se pare că toate aceste componente ar putea fi construite la aceeaşi scară, urmând să fie integrate cu antenele într-un singur modul. Cercetătorii americani speră ca într-un an să construiască un prototip funcţional de emiţător-receptor. Cu siguranţă vor trece mulţi ani până când vom vedea această tehnologie implementată în dispozitive mobile.