Direct proporţional cu lipsa de încredere în economia locală, apetitul investitorilor pentru achiziţionarea de monede Bitcoin în speranţa unei îmbogăţiri rapide este speculat la maximum de antreprenori fără scrupule, care revând „marfa” digitală la preţuri mult umflate sau inventează tot felul de scheme gândite să exploateze lăcomia investitorilor naivi.
Un astfel de „business” a fost şi Bitcoin Wallets, o veritabilă schemă ponzi cu monede Bitcoin în care participanţii erau atraşi cu promisiunea unor profituri de 100% din valoarea investiţiei iniţiale, după numai 15 zile de aşteptare. Până aici, nimic nou. Numai că locaţia aleasă pentru această înşelătorie, Africa de Sud, este pe lista scurtă a ţărilor cu cel mai ridicat nivel de infracţionalitate din lume, ai cărei locuitori sunt oarecum obişnuiţi să-şi facă singuri dreptate în lipsa unui sistem judiciar eficient.
Descrise în mod cât mai simplificat, schemele Ponzi funcţionează pe principiul unei piramide al cărei vârf este reprezentat de autorii înşelătoriei şi o mică parte dintre participanţii de bună credinţă, rolul celor din urmă fiind de a da o aură de legitimitate operaţiunii şi atrage noi victime. Contribuţiile făcute la baza piramidei de către investitori atraşi cu promisiunea unui câştig nesperat de mare sunt dirijate exclusiv pentru recompensarea celor aflaţi în vârful acesteia, schema continuând atât timp cât scopul real al operaţiunii nu este cunoscut de participanţii aflaţi la partea de jos a piramidei.
Problemele pentru antreprenorul sud-african au început la scurt timp după o declaraţie făcută într-un ziar local, în care acesta acuza compromiterea site-ului de către o grupare de hackeri care ar fi sustras monedele virtuale ce aparţineau investitorilor. Soluţia propusă – completarea unui formular online pentru solicitarea de despăgubiri – a fost primită cu furie de investitorii care au luat cu asalt locuinţa acestuia.
Solicitând asistenţa poliţiei pentru protecţie şi relocarea în siguranţă a activităţilor, proprietarului Bitcoin Wallets i-au fost solicitate documente care să dovedească legitimitatea activităţilor desfăşurate. Aflat în imposibilitatea de a furniza dovezile solicitate, autorul a fost lăsat în seama mulţimii furioase care în cele din urmă i-au incendiat locuinţa.
Potrivit investigaţiilor desfăşurate, Bitcoin Wallets colecta zilnic până la 143000 de dolari cu promisiunea returnării unui profit dublu, generat prin investiţii în monede Bitcoin. Până în acest moment nu este clar dacă sumele depuse au fost convertite în criptomonede, sau au ajuns integral în buzunarele autorului Bitcoin Wallets, dispărut între timp de la faţa locului.