La şapte luni şi jumătate de la lansarea sa, vehiculul Curiosity a aterizat pe Marte în această dimineaţă la ora 8:32 (ora locală). După despărţirea de staţia ştiinţifică Mars Science Laboratory, vehiculul Curiosity a trecut prin „şapte minute de foc”, cum le-a numit NASA, în care temperatura învelişului temporar de protecţie a atins 870 de grade Celsius în timp ce a intrat în anemica atmosferă marţiană cu o viteză care a atins 21.000km/h.
După înscrierea pe o traiectorie nouă pentru misiunile marţiene, impusă de greutatea mult mai mare a vehiculului, Curiosity a aterizat în craterul Gale, cu câteva grade mai jos de ecuatorul marţian. Vehiculul de cercetare şi explorare este mult mai masiv decât vechile modele Spirit şi Opportunity, care au ajuns în acest deceniu pe Marte. Acesta are o lungime de 3 metri, de două ori mai mare, o greutate de cinci ori mai mare (899 de kilograme) şi o încărcătură de echipament ştiinţific care se ridică la 80 de kilograme, de 12 ori mai mare decât cea purtată de predecesorii săi.
Scopul vehiculului Curiosity, parte a programului Mars Exploration Program, este aceea de a studia posibilităţile planetei pentru susţinerea vieţii, studii climatice, studii geologice şi colectarea de date pentru viitoarele misiuni umane.
La două ore de la aterizare, Curiosity a transmis şi prima sa imagine a solului marţian prin intermediul unei camere posterioare secundare. Camerele principale de captură, care vor oferi imagini color şi cu rezoluţie mare, vor deveni active în zilele următoare.
Cei interesaţi de evoluţia aceste misiuni marţiene pot urmări noutăţile cu ajutorul aplicaţiilor oferite de NASA Jet Propulsion Lab, acestea fiind disponibile pentru platformele Android, iOS şi Windows Phone.