În fiecare an sunt aruncate în oraşe şi natură miliarde de mucuri de ţigară. Acestea nu sunt doar inestetice, ci şi poluante. Alarmaţi de numărul mare de mucuri de ţigară din parcurile din Amsterdam, doi tineri olandezi au fondat o firmă care vrea să le cureţe, cu ajutorul ciorilor. Aceste păsări sunt foarte inteligente şi pot fi învăţate să culeagă aceste gunoaie, ca apoi să le ducă la aparate speciale, care în schimb le oferă hrană ca răsplată.
Ruben van der Vleuten şi Bob Spikman vor folosi o versiune modificată a Crow Box, un dispozitiv care le oferă ciorilor alune în schimbul monedelor culese de pe jos. Cei doi tineri au vrut iniţial să folosească porumbei, dar aceste păsări nu sunt renumite pentru inteligenţa lor. Aşa că au au ajuns la concluzia că ciorile sunt potrivite, deoarece acestea sunt capabile să înveţe repede şi să rezolve probleme destul de complexe. Ciorile sunt unele dintre cele mai inteligente animale de pe planetă, fiind capabile să-şi facă planuri, să creeze şi să folosească unelte pentru a-şi atinge obiectivele.
Pentru a le face pe ciori să culeagă mucuri de ţigară, cei doi s-au gândit la un proces în patru paşi. În prima fază, într-o tavă a dispozitivului de colectare sunt expuse un muc de ţigară şi o alună, pentru ca ciorile să facă o legătură între cele două obiecte. În al doilea pas este luată mâncarea şi este eliberată doar după ce pasărea ajunge la Crow Box. Astfel ciora va învăţa că maşina respectivă face anumite lucruri. În cel de-al treilea pas, mâncarea nu mai este eliberată, pentru ca pasărea să înveţe că doar anumite acţiuni o eliberează, iar în tavă rămâne doar mucul de ţigară. La ultimul pas este necesară intervenţia umană. Când pasărea a învăţat cel de-al treilea pas, o persoană aruncă câteva zeci de mucuri de ţigară în jurul aparatului. Acesta este momentul în care ciorile realizează că pot folosi aceste resturi pentru a obţine hrană.
Ciorile ar putea fi afectate de toxinele din resturile de ţigară, dar cei doi fondatori ai firmei cred că acestea nu le vor ţine suficient de mult în cioc pentru a se îmbolnăvi. Ei promit că dacă experimentul va dăuna păsărilor vor căuta alte soluţii la problema mucurilor de ţigară.
Sunt şi oameni care cred că soluţia găsită de cei doi tineri nu este etică. „Ar trebui să învăţăm ciorile să facă treaba murdară pentru noi? Răspunsul la această întrebare este NU”, a declarat John Marzluff, un expert în corvide de renume mondial. El crede că oamenii trebuie să dezvolte mucuri de ţigară biodegradabile, roboţi care să facă acest lucru sau să fie lansate campanii de educare a fumătorilor.