Roboţii, în toate formele lor, sunt din ce în ce mai prezenţi în viaţa oamenilor: lucrează în fabrici, livrează pizza şi cumpărături şi pot fi găsiţi chiar şi în dormitor. Pentru a vedea care sunt implicaţiile emoţionale ale unei vieţi alături de roboţi, cercetători de la Universitatea Stanford au făcut un experiment inedit.
Oamenii de ştiinţă au programat un robot, Nao, dezvoltat de firma franceză Aldebaran Robotics, să le ceară unor voluntari să îl atingă în 13 zone, printre care şi unele „intime” – zona inghinală, piept.
S-a observat că oamenii, deşi erau conştienţi că este vorba de un robot, ezitau să atingă zonele intime ale acestuia. Mai mult, atunci când au făcut acest lucru, s-a observat, prin intermediul unor senzori montaţi pe degete, că acţiunea i-a excitat.
„Convenţiile sociale legate de atingerea cuiva se aplică şi în ceea ce priveşte corpurile roboţilor”, a declarat Jamy Li, inginer care studiază interacţiunea dintre roboţi şi oameni la Universitatea Stanford.
Acest studiu demonstrează faptul că nu există o barieră emoţională puternică între oameni şi roboţi şi că unele teorii futuriste despre rolul tot mai mare pe care maşinile îl vor avea în viaţa oamenilor sunt posibile. De exemplu, un futurolog englez a mers atât de departe încât a afirmat că până în 2050 oamenii vor face mai mult sex cu roboţi şi alte dispozitive pentru sex decât cu alte persoane. „La început o mulţime de oameni vor fi rezervaţi când va veni vorba de sexul cu roboţi, dar, pe măsură ce se obişnuiesc cu ei, acest lucru se va schimba”, a declarat futurologul britanic Dr. Ian Pearson.
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare.
Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult