Omul care a conceput unele dintre hărţile trimise de NASA în spaţiu în anii 1970 pentru a le arăta unor posibile civilizaţii extraterestre coordonatele Terrei se teme că acestea pot fi periculoase. Dr. Frank Drake a declarat însă, într-un interviu, că şansele ca cineva să dea peste acestea sunt foarte mici.
Citește și: NASA cercetează o anomalie în câmpul magnetic al Pământului
Astfel de hărţi, care arată coordonatele planetei noastre în raport cu mai mulţi pulsari, au fost montate pe patru sonde spaţiale, care au ajuns deja dincolo de sistemul nostru solar. Drake a colaborat cu NASA pentru hărţile plasate pe vehiculele spaţiale Pioneer 10 şi Pioneer 11, lansate în 1972 şi 1973. Desene similare au fost montate şi pe sondele Voyager 1 şi Voyager 2, lansate în 1977.
Drake a spus că la momentul respectiv toţi cei de la NASA erau optimişti în legătură cu acest demers şi credeau că extratereştrii sunt fiinţe paşnice.
Citește și: Accident pe Stația Spațială Internațională: un astronaut a pierdut un obiect în spațiu
„Nimeni nu s-a gândit, măcar pentru câteva secunde, că acesta ar putea fi un lucru periculos”, a declarat astronomul pentru National Geographic.
Drake nu este singurul cercetător care se teme de contactul cu fiinţe din altă zonă a universului. Cunoscutul astrofizician Stephen Hawking a declarat că extratereştrii ar putea provoca dispariţia speciei umane. Contactul ar fi similar cu cel dintre flota lui Columb şi populaţia indigenă din America, care, potrivit lui Hawking, „nu s-a terminat prea bine”.