Ai o reţea Wi-Fi în apropiere? Dacă răspunsul este da, atunci află că semnalul radio generat de aceasta poate ajuta pe cineva suficient de motivat şi echipat cu aparatura necesară să-ţi urmărească fiecare mişcare prin locuinţă.
Experimentele făcute de cercetătorul Neal Patwari de la Universitatea din Utah au arătat că până şi respiraţia umană poate afecta intensitatea semnalului Wi-Fi. Cu fiecare respiraţie, expansiunea şi apoi destinderea plămânilor modifică undele radio emise de router-ul Wi-Fi sau placa de reţea a unui laptop, ducând la scăderea temporară a intensităţii semnalului. Aceste mici variaţii în intensitatea semnalului Wi-Fi pot fi detectate şi folosite pentru a calcula ritmul în care respirăm, determinând astfel cu certitudine dacă în încăpere se află cineva şi chiar starea de spirit. Spre exemplu, cineva care doarme are de obicei respiraţie lentă şi fără variaţii importante, în timp ce starea de veghe are drept consecinţă o respiraţie mai rapidă, uşor de deosebit pentru cineva cu pregătirea necesară.
Dacă monitorizarea respiraţiei ocupanţilor unei clădiri poate fi de folos pentru cineva care intenţionează să pătrundă prin efracţie, tehnologia poate merge mult mai departe decât atât, având sensibilitatea de a măsura variaţiile semnalului Wi-Fi cauzate de mişcările ocupanţilor din încăpere. Aparatura creată de cercetător este suficient de sensibilă pentru urmări mişcările unei persoane din spatele unui perete de beton şi chiar determina dacă aceasta se află în picioare, aşezată pe un scaun sau întinsă în pat.
Pentru ca un astfel de echipament de spionaj să poate funcţiona nu este nevoie nici măcar ca reţeaua Wi-Fi să aibă originea în clădire. Este suficient ca atacatorul să creeze o reţea ad-hoc în apropierea locaţiei vizate.
Tehnologia are din fericire şi unele limitări, fiind incapabilă să genereze imagini detaliate pentru conţinutul încăperii, sau identifica cu acurateţe identitatea ocupanţilor din clădire.