Cormorant este o aeronavă fără elice de mari dimensiuni şi aripi, care recent a încheiat cu succes primele zboruri de teste. Într-o primă fază, aparatul de zbor va fi folosit ca ambulanţă aeriană, militară sau civilă.
Interesant este faptul că nava este autonomă şi nu are pilot la bord. Cormorant este capabilă să transporte o greutate de 450 de kilograme pe o distanţă de 50 de kilometri.
Aeronava, care poate decola vertical şi are o lungime de doar 6,2 m, poate ajunge în locuri care sunt inaccesibile chiar şi pentru elicoptere, deoarece nu are elicea de mari dimensiuni a acestora care s-ar putea lovi de obstacolele din jur. Însă, principalul rol al Cormorant va fi acela de a extrage răniţii din zonele periculoase de pe câmpurile de luptă. Versiunea actuală are capacitatea de a căra doi pacienţi.
Nava Cormorant are posibilitatea de a lua singură decizii până la un anumit punct: poate continua călătoria, decide să se întoarcă la bază sau ateriza în locul în care se află până la primirea de noi instrucţiuni.
Realizarea prototipului a durat doi ani, iar nava a fost dezvolată de compania israeliană Tactical Robotics. Cormorant poate fi folosită şi ca ambulanţă civilă sau ca transportor pentru provizii.
Viteza maximă pe care o poate atinge aeronava este de 185 Km/h şi poate zbura la o altitudine maximă de 5.500 de metri. Cormorant dispune, în versiunea actuală, de două motoare Turbomeca Arriel 1D1, care sunt folosite şi pe multe modele de elicoptere.
Nava va intra în serviciu în următorii doi ani, potrivit Tactical Robotics.