Procedeul nu este tocmai nou, medicii folosind de ani buni un amestec format din drojdie de bere şi pâine pentru a evalua nivelul zilnic de radiaţie la care se expun, atunci când lucrează în zone contaminate.
Conceptul a fost îmbunătăţit de cercetători ai Universităţii Purdue, care au creat un test de mărimea unui timbru ce poate fi activat cu doar câteva picături de apă.
Improvizat din hârtie pentru congelator, folie de aluminiu şi leucoplast, testul de unică folosinţă foloseşte un amestec asemănător drojdiei de bere, format din bacterii sensibile la nivelul de radiaţie ambiantă.
După purtare, nivelul de radiaţii absorbit poate fi „citit” cu ajutorul unui dispozitiv special care poate fi conectat la o tabletă sau smartphone, pentru centralizarea măsurătorilor şi evaluarea riscului pe mai multe zile.
Luând forma unui ecuson sau petic auto-adeziv, noul tester pentru radiaţii ar putea fi inclus în dotarea echipelor de intervenţie şi folosit în cazul accidentelor nucleare.
Puţin costisitor, testerul pentru radiaţie poate servi şi ca mijloc de control şi gestionare a expunerii la radiaţii pentru populaţia rezidentă în zone de risc, expuse anterior contaminării radioactive.
Trebuie spus că şi în prezent există un tip de ecuson, numit dosimetru, pentru măsurarea expuneri la radiaţii. Acestea sunt însă gândite pentru purtare pe durata mai multor săptămâni, sau luni, pe durata întregii activităţi desfăşurate în zone cu risc de contaminare radioactiv. După folosire, acestea sunt de regulă returnate companiei producătoare şi poate dura mai multe săptămâni pentru obţinerea măsurătorilor. Noul bio-ecuson bazat pe fermentarea drojdiei poate fi măsurat imediat şi la un cost mult mai mic, datele obţinute ajutând luarea unor decizii rapide privind eventuala începere a unui tratament împotriva expunerii la radiaţii.