Intens mediatizată datorită scandalului ce a vizat seria de telefoane Galaxy Note7, predispoziţia acumulatorilor cu tehnologie Li-ion de a izbucni în flăcări sau chiar exploda atunci când sunt folosiţi în condiţii improprii sau afectaţi de un viciu de fabricaţie ar putea fi mult ameliorată în viitorul nu prea îndepărtat.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, riscul prezentat de acumulatorii Li-ion poate fi diminuat semnificativ dacă în construcţia acestora sunt înglobate substanţe inhibatoare anti-incendiu care la nevoie să acţioneze asemenea unui extinctor încorporat. Un candidat pentru acest scop este o substanţă numită trifenil fosfat, care dacă este adăugată în membrana din plastic care separă electrozii pozitivi şi negativi reduce semnificativ amploarea reacţiei chimice produse în caz de scurt-circuit, sau perforarea acumulatorului.
Substanţa folosită deja ca inhibator de incendiu şi cu alte dispozitive electronice rămâne inertă în membrana acumulatorilor până la temperatura de 150°C, imposibil de atins in condiţii de exploatare normală. Topirea membranei din plastic poate opri însă producerea unui incendiu în mai puţin de 0.4 secunde, limitând reacţia la o degajare energică de gaze fierbinţi, mai puţin periculoasă.
Spre deosebire de alte încercări anterioare, soluţia cercetătorilor de la Universitatea Stanford nu presupune compromisul unor performanţe diminuate, acumulatorii echipaţi cu membrană separatoare anti-incendiu păstrând întreaga capacitate de înmagazinare a energiei.
Potrivit autorităţii IEEE Spectrum, experimente viitoare ar putea viza includerea de protecţie la supraîncărcare şi descărcare excesivă a acumulatorului – scenarii care nu pot fi prevenite doar prin folosirea unei membrane anti-incendiu.