Turcia a blocat accesul și la Roblox: Măsura potrivită pentru a proteja copiii sau cenzură?

08.08.2024
Turcia a blocat accesul și la Roblox: Măsura potrivită pentru a proteja copiii sau cenzură?
Sursa foto: Roblox

Nu cu mult timp în urmă, autoritățile din Turcia au blocat accesul la Instagram. Decizia a stârnit controverse atât în rândul utilizatorilor din această țară, cât și pe plan internațional. Ea a venit în urma unei dispute legate de conținutul despre Hamas de pe platformă, după ce șeful comunicațiilor din Turcia a acuzat Instagram că „împiedica activ oamenii să posteze mesaje de condoleanțe” pentru Ismail Haniyeh, liderul Hamas, ucis recent.

Iată că valul de cenzură continuă: la doar cinci zile după acest eveniment, autoritățile turce au interzis Roblox, platforma populară de jocuri pentru copii si adolescenți.

Motivele care au dus la blocarea platformei

Decizia a fost justificată de oficialii Direcției de Comunicații din Turcia prin faptul că jocurile ar „promova pedofilia”, că ar avea „conținut sexual neadecvat care exploatează copiii” și o prezență excesivă a site-urilor cu jocuri de noroc. În plus, robux (adică moneda virtuală a platformei) ar fi fost distribuită de boți pentru a încuraja implicarea copiilor în activitățile online.

Ministrul Justiției a intervenit si el, spunând că „Țara noastră este obligată să ia măsurile necesare pentru a asigura protecția copiilor noștri“ și că „Folosirea tehnologiei într-un mod negativ nu este niciodată acceptabilă”.

Procurorul general a derulat o anchetă în urma cărora au fost impuse restricții la nivel național. Până la urmă, reprezentanții autorităților turce au ajuns la concluzia că ar fi mai bine să închidă platforma de tot pentru că pierdeau prea mult timp cu monitorizarea ei.

Turcia și cenzura digitală

Roblox și Instagram nu sunt singurele care au fost blocate în Turcia până acum. Anul trecut, fostul Twitter a fost blocat temporar în urma cutremurului care a ucis mii de oameni. Actuala X a fost interzisă din nou acum 10 ani odată cu YouTube.

Problemele interne ale Roblox: procese și acuzații de exploatare

La începutul acestui an, compania a fost dată în judecată pentru exploatarea muncii copiilor și publicitate înșelătoare. În plus, acum doi ani, platforma a fost implicată într-un alt proces după ce a permis unor utilizatori adulți să abuzeze de o fetiță de 10 ani fără să existe urmări penale.

Să fie oare oficialii din Turcia chiar atât de preocupați de bunăstarea copiilor sau este vorba doar despre dorința lor de a cenzura conținutul online pentru a limita libertatea de exprimare?

Sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult