O companie din statul american Arizona a dezvoltat „hidropanouri”, care arată ca niște panouri solare, dar nu generează electricitate. Acestea se montează pe case și pot produce săptămânal sute de litri de apă potabilă, gratuită.
Tehnologia a fost dezvoltată de compania SOURCE. Panourile folosesc energia solară pentru a extrage umezeala din aer. Dispozitivele sunt foarte utile în zonele în care accesul la apă potabilă este dificil, dar pot fi utilizate și în orașe sau localități de către cei care doresc să trăiască în mod ecologic și să reducă pe termen lung costurile cu utilitățile.
Tehnologia nu este foarte complicată. Ventilatoare incluse în panou trag aer de afară și îl împing printr-un material care absoarbe apa. Vaporii sunt apoi condensați în lichid folosind energia provenită de la soare. Apa rezultată este colectată într-un rezervor. Ulterior, aceasta este mineralizată cu magneziu și calciu, pentru a avea un gust mai bun și pentru a fi mai sănătoasă.
Citește și: Panourile producătoare hidrogen sunt realitate: Vom putea produce acasă electricitate din umiditatea din aer
Hidropanourile dezvoltate de SOURCE nu sunt, deocamdată, prea accesibile. Unul costă 2.000 de dolari și produce 5 litri de apă pe zi.
Sistemele pot funcționa independent de alte tipuri de infrastructură, ceea ce înseamnă că pot fi folosite absolut oriunde. Totodată, un singur panou dezvoltat de SOURCE poate elimina, în cei 15 ani de viață, nevoia de 54.000 de PET-uri cu apă îmbuteliată.
La nivel mondial, peste două miliarde de oameni trăiesc în zone în care accesul la apă este dificil. Problema se va înrăutăți din cauza încălzirii globale. UNICEF estimează că până în 2025 jumătate din populația lumii ar putea pierde accesul direct la apă potabilă. În aceste condiții, tehnologia dezvoltată de SOURCE va fi de mare ajutor.
Citește și: Tehnologia revoluționară care încălzește casa la jumătate de preț, folosind umiditatea