Panourile solare ajută la reducerea emisiilor globale de dioxid de carbon, furnizând energie verde pentru milioane de locuințe și companii. Problema este, la fel ca în cazul bateriilor de mașini electrice, că nu există o industrie dezvoltată de reciclare pentru aceste dispozitive.
Un panou solar are o durată de viață de până la 25 de ani.
„Lumea a instalat mai mult de 1 TW de capacitate solară. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400 W, așa că, dacă le numărăm pe cele de pe acoperișuri și din fermele solare, pot exista aproximativ 2,5 miliarde de panouri solare în lume”, a declarat Dr. Rong Deng, expert în reciclarea de fotovoltaice, pentru BBC News.
Deng lucrează pentru University of New South Wales din Australia.
Citește și: Scurt ghid pentru panouri solare: La ce te uiți când le cumperi și de ce tip ai nevoie
Experții în energie au făcut apel la guverne în Vest pentru introducerea de măsuri care să împiedice un viitor dezastru ecologic.
„Va fi un munte de deșeuri în 2050 dacă nu construim lanțuri de reciclare chiar acum”, a declarat, pentru sursa citată, Ute Collier, director adjunct la International Renewable Energy Agency.
Potrivit lui Collier, până în 2030 vom avea patru milioane de tone de panouri uzate, iar în 2050 cantitatea globală va ajunge la 200 de milioane de tone. Pentru o perspectivă mai bună, lumea produce aproximativ 400 de milioane de tone de plastic în fiecare an.
Primul pas va fi făcut în această lună, când va fi deschisă în Franța prima fabrică din lume care reciclează complet panouri solare. ROSI, campania care deține fabrica din Grenoble, speră să poată extrage și refolosi 99% din componentele unui panou fotovoltaic.
Aceste dispozitive includ materiale valoroase, precum argint sau cupru. În acest moment, firmele de reciclare extrag, de obicei, doar aluminiul și sticla din panourile uzate. Aproximativ 60% din valoarea unui panou este conținută în 3% din greutatea lui, potrivit experților de la ROSI.
Sticla obținută, de exemplu, poate fi folosită pentru a fabrica țigle sau în instalațiile de sablare. Mai mult, poate fi amestecată cu alte materiale și produs asfalt.
În acest moment sunt puține fabrici care reciclează panouri solare deoarece nu a existat cerere pentru ele. Abia recent s-a produs o revoluție pe piața energiei verzi, încurajată de schimbările climatice rapide.