Un startup din SUA a dezvoltat un mini panou solar pliabil, bazat pe tehnica japoneză de împăturire a hârtiei origami.
Panoul Sego Charger, creat de firma Sego Innovations, poate fi transportat cu ușurință în rucsac sau geantă. Dispozitivul poate fi strâns într-o secundă, iar pliat are dimensiuni de opt ori mai mici decât atunci când este deschis.
În 2013, agenția spațială americană NASA a încheiat un parteneriat cu Brigham Young University (BYU) pentru dezvoltarea unui panou solar pentru vehicule spațiale care are, deschis, dimensiuni de 10 ori mai mari decât atunci când este strâns.
Startup-ul Sego Innovations a fost fondat de trei absolvenți de la BYU care au lucrat la proiectul NASA.
Citește și: Mini-turbina eoliană care încape în rucsac și poate încărca orice electronice
Panoul „origami” are o putere de 25 W în condiții optime. Strâns, panoul este un pătrat cu latura de 19 cm și grosimea de 3,2 cm. Desfăcut, dispozitivul are dimensiunile de 98 x 51 de centimetri.
Sego Charger este rezistent la praf și apă (certificare IP67) și este făcut să reziste în condiții extreme. Desfacerea și închiderea se fac ușor datorită unor articulații speciale și a unor magneți.
Panoul vine la pachet cu un modul de încărcare pentru electronice, care dispune de port USB-C. Pentru putere mai mare pot fi legate mai multe astfel de panouri solare în serie. Un smartphone poate fi încărcat complet între una și două ore, iar o tabletă între trei și patru ore. Timpul de încărcare depinde de tehnologia folosită de dispozitiv și de condițiile atmosferice.
Dispozitivul cântărește 1,4 kg. Panoul Sego Charger este disponibil la precomandă pe platforma de crowdfunding Kickstarter la prețul de 289 de dolari. În retail, produsul va avea un preț recomandat de 395 de dolari.
O versiune premium a dispozitivului, mai durabilă și mai ușoară, care folosește fibră de carbon, poate fi precomandată la prețul de 475 de dolari.
Sursa: Kickstarter
Foto: Sego Innovations