Panouri solare de tip plug-in montate pe balcon. De ce este mai bine să le eviți

31.01.2023
Panouri solare de tip plug-in montate pe balcon. De ce este mai bine să le eviți
Foto: Profimedia Images

Tot mai mulți oameni își montează panouri solare pe balcon, iar pe piață există modele speciale de fotovoltaice de tip „plug & play”, pe care le poate instala oricine. Însă autoritățile din Suedia i-au avertizat recent pe cetățeni că aceste sisteme pot fi periculoase.

„Febra” panourilor de acest tip a pornit din Germania, a cuprins Belgia, iar acum se extinde în toată Europa.

Autoritatea pentru siguranța sistemelor electrice (Elsäkerhetsverket) din Suedia a luat atitudine după mai multe cazuri în care panourile solare de tip plug-in au luat foc sau au electrocutat oameni și animale. Accidentele au fost provocate de instalarea incorectă a panourilor solare sau de calitatea slabă a produselor. Aceste kit-uri sunt semnificativ mai ieftine decât panourile convenționale (uneori vin la jumătate de preț). În aceste condiții calitatea lasă, în majoritatea cazurilor, de dorit.

Citește și: Panouri solare: Cât de des trebuie curățate și cum

Panourile de tip plug-in nu folosesc baterii pentru a stoca energia produsă, ci se conectează la o priză și furnizează, atunci când este soare, electricitate direct în rețeaua locuinței, ajutând la reducerea costurilor cu energia.

panouri solare
Kit de panouri solare de tip plug-in.

Potrivit autorității suedeze, însă, aceste panouri pot provoca incendii deoarece majoritatea rețelelor din locuințe nu au fost concepute pentru a suporta fluxul suplimentar de energie. De aceea, un astfel de sistem ar trebui să aibă, pentru reducerea riscurilor, un circuit dedicat. Problema se agravează într-o clădire în care mai mulți oameni apelează la astfel de kit-uri.

Mai mult, deseori cablurile care conectează panourile la prize sunt prea subțiri sau de proastă calitate.

Totodată, majoritatea kit-urilor plug-in oferă funcționalitate de bază și nu au sisteme de siguranță, precum oprirea automată.

Nu în ultimul rând, 2-3 astfel de panouri nu vor genera reduceri semnificative ale costurilor cu energia electrică, așa că nu merită asumarea tuturor acestor riscuri.

Elsäkerhetsverket atrage și atenția asupra faptului că, nefiind instalate de profesioniști și nici aprobate de companiile de utilități, aceste panouri solare ar putea fi ilegale în multe zone.

Surse: PV Magazine, SolarReviews

Citește și: Vrei o turbină eoliană? Modelul, disponibil inclusiv la eMAG, de care trebuie să te ferești

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult