După ce Putin a atacat Ucraina, iar livrările de gaze către Europa au fost reduse, cei care sunt preocupați de protecția mediului s-au gândit cu disperare la cât de mult vor crește emisiile poluante.
Țările europene s-au străduit să cumpere gaz din stânga și din dreapta pentru a-și face rezerve pentru iarnă, iar centrale pe cărbune scoase din uz au fost redeschise. Obiectivele climatice păreau și mai greu de atins în această situație, iar mulți activiști de mediu și-au arătat frustrarea.
Din fericire însă, toate aceste acțiuni nu au stopat investițiile masive în energie regenerabilă, mai ales în Europa. Războiul din Ucraina a accelerat trecerea spre energie verde, iar 2022 a fost un an de referință în domeniu.
Ember, un think tank britanic, spune că în 2022 energia provenită din surse regenerabile a depășit-o pe cea obținută pe bază de gaz natural în Europa. Cărbunele a fost deja depășit pe continent în 2019.
Citește și: Cea mai rapidă schimbare din istorie: Ce se întâmplă astăzi cu panourile solare și eolienele este uluitor
Mai mult, potrivit International Energy Agency (IEA), anul trecut a fost primul în care investițiile în proiecte din domeniul energiei regenerabile le-au depășit pe cele în proiecte bazate pe combustibili fosili.
„Criza combustibililor fosili i-a distras pe oameni de la imaginea completă și abia acum realizăm ce moment de cotitură a fost anul 2022”, a declarat Dave Jones, reprezentant al Ember, pentru Toronto Star.
Mark Winfield, profesor de studii de mediu de la York University, a declarat că Europa a fost motivată să investească masiv în energie verde și deoarece a învățat o lecție importantă: este periculos să te bazezi pe o sursă externă de energie.
Potrivit lui, în loc să caute noi surse de gaz și petrol pentru iernile viitoare, Europa se îndepărtează de piețele de combustibili fosili.
Potrivit firmei de cercetare BloombergNEF, în 2022 au fost investite pentru prima dată, la nivel global, peste 1.000 de miliarde de dolari în energie regenerabilă.
Totodată, British Petroleum, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, a transmis că cererea pentru petrol scade mai repede decât se aștepta. Potrivit unui raport al companiei, consumul de gaze naturale va scădea anual cu 5% mai rapid decât estima înainte de invazie, iar cel de petrol cu 6% mai rapid. Astfel, emisiile globale de CO2 din 2030 vor fi cu 3,7% mai reduse, iar cele din 2050 cu 9,3% mai mici decât cele estimate înainte de război de BP.
Citește și: IEA: 2022, an mai bun pentru mediu, datorită mașinilor electrice și regenerabilelor
„Da, există încă o piață pentru gaz și petrol, dar este o piață aflată în declin”, a declarat, pentru sursa citată, Merran Smith, fondatorul Clean Energy Canada, un program din cadrul Simon Fraser University.
Consumatorii contribuie și ei la această revoluție. Anul trecut, 13% din mașinile noi vândute la nivel mondial au fost electrice, potrivit IEA. Procentul a fost de doar 3% în 2019.
Totodată, oamenii renunță la sursele de încălzire pe gaz și alți combustibili fosili și trec la alternative eco. Acestea sunt înlocuite într-un ritm accelerat cu pompe de căldură.