Pompele de căldură sunt alternative eficiente la centrale și aparatele de aer condiționat.
Iarna, aceste dispozitive folosesc electricitate pentru a transfera căldură dintr-un spațiu cu temperatură mai ridicată în unul cu temperatură mai scăzută. Vara, procesul este inversat. Deoarece transportă căldură mai degrabă decât să o producă, aceste sisteme au un consum de electricitate redus.
Pentru clima din România, cele mai potrivite pompe de căldură sunt cele geotermale. Acestea preiau căldură din sol sau apă și o transferă în locuințe și sunt de două tipuri: sol-apă (schimbul de căldură se face cu solul) și apă-apă.
Citește și: Scurt ghid pentru panouri solare: La ce te uiți când le cumperi și de ce tip ai nevoie
Din nou, climatul din țara noastră favorizează modelele care exploatează apa din sol, adică apă-apă, așa că despre ele vom scrie mai pe larg.
Pompele de căldură geotermale sunt mai scumpe decât modelele aer-apă (care nu necesită foraj), dar au costuri de operare mult mai mici, deoarece exploatează temperatura relativ constantă a apei aflată la adâncime în sol. Costurile cu energia în cazul acestei tehnologii sunt cu până la 60% mai reduse decât în cazul modelelor aer-apă, iar sistemele sunt mai fiabile.
De exemplu, Daikin susține că modelul său de pompă cu sursă geotermală Altherma 3 GEO funcționează cu 80% energie extrasă din sol și 20% energie electrică, având o eficiență energetică A++. Cu 1 kW de energie electrică, pompa de căldură este capabilă să furnizeze aproximativ 5 kW de căldură. Acest model costă 43.000 de lei (8.700 de euro) în varianta de 6 kW.
Pentru o eficiență sporită trebuie alese pompele care au compresor cu tehnologie inverter, care funcționează non-stop, la o putere variabilă în funcție de necesitatea sistemului. Există și compresoare On/0ff, cu consum mai ridicat de energie.
Instalarea unei pompe de căldură nu este posibilă în orice gospodărie din România, deoarece depinde de dimensiunile curții, relief, dacă în subsol se găsește apă și ce temperatură are.
Pompele de căldură cu sursă geotermală de top apă-apă pot fi conectate la mai multe sisteme de încălzire: încălzire/răcire prin pardoseală, radiatoare/calorifere sau ventiloconvectoare similare cu cele de la aparatele de aer condiționat.
Pentru apă caldă curentă la baie și bucătărie, aceste sisteme dispun de un rezervor.
Pompele de căldură geotermale apă-apă au nevoie de un foraj vertical pentru introducerea pompei la adâncime în sol.
Citește și: Turbină eoliană pentru acasă: Ce trebuie să știi înainte să o cumperi
Forajul vertical poate avea între 40 și 200 de metri. Cu cât apa este extrasă de la adâncime mai mare, cu atât pompa va fi mai eficientă. De exemplu, un foraj vertical de 180 de metri asigură accesul, 365 de zile din an, la apă geotermală cu temperaturi de 17 – 20 de grade Celsius. La o adâncime de 40 de metri, temperatura apei este de 11-12 grade Celsius, în România. Observăm că după executarea unui foraj de mare adâncime pompa de căldură nu mai trebuie să încălzească foarte mult apa pentru a avea temperatura dorită de utilizator.
Când vine vorba de prețul forajului pentru pompele de căldură, acesta variază mult, în funcție de duritatea solului, tehnologia utilizată (lucrarea poate fi făcută cu electricitatea clientului în cazul sistemelor electrice) și numărul de sonde folosite.
În solul în care sondajul se face ușor costul poate fi de 15 euro/metru, iar la cele foarte dificile poate depăși 40 de euro/metru. Vedem astfel că un foraj de 40 de metri poate costa între 600 și 1.600 de euro, iar unul de 180 de metri între 2.700 și 7.200 de euro.
Pentru o casă mai mică sunt necesare două puțuri, unul pentru extracția de apă și unul pentru evacuarea acesteia. Casele mari sau pensiunile necesită cel puțin patru puțuri.