După ce s-a ascuns timp de doi ani într-o anexă secretă a unui apartement din Amsterdam, familia Frank a fost arestată de poliţia secretă de stat Gestapo. Anne Frank a devenit celebră în toată lumea datorită jurnalului pe care l-a ţinut în această perioadă. Totuşi, până astăzi nu s-a aflat cine a oferit naziştilor pontul care a dus la descoperirea familiei. Anne murit într-un lagăr de concetrare, la vârsta de doar 16 ani.
Un fost agent FBI doreşte să elucideze misterul cu ajutorul inteligenţei artificiale. Vincent Pankoke lucrează la acest caz împreună cu anchetatori ai poliţiei olandeze. Algoritmii folosiţi au fost dezvoltaţi de compania Xomnia. Aceştia vor analiza documente din perioada respectivă. Este vorba despre liste cu colaboratori nazişti, informatori, documente istorice, rapoarte ale poliţiei şi cercetări pe această temă realizate anterior. Tehnologia folosită poate să deschidă noi piste pentru anchetă, deoarece este capabilă să găsească rapid legături între persoane, evenimente şi locuri.
Printre suspecţi se numără vecini ai familiei, foşti colegi de serviciu şi chiar informatori evrei ai naziştilor. Anchetele realizate între anii 1948 – 1963 l-au vizat pe Willem van Maaren, un fost manager de depozit, dar vinovăţia lui nu a putut fi dovedită. Mai mult, anul trecut Anne Frank House din Amsterdam a sugerat că raidul făcut de Gestapo a fost rezultatul unei coincidenţe.
Pentru a finaliza proiectul, anchetatorii au nevoie de fonduri în valoare de 5 milioane de dolari. Ei încearcă să strângă banii prin crowdfunding. Pankoke şi echipa lui nu doresc ca cineva să fie acuzat, ci să completeze cazul până la data de 4 august 2019, când se împlinesc 75 de ani de la arestarea adolescentei.
Jurnalul lui Anne Frank, publicat după război de către tatăl ei, care a supravieţuit, este considerat un document istoric al Holocaustului.