YouTube este cea mai populară platformă de streaming video din lume, aceasta înlocuind pentru mulţi utilizatori necesitatea de a se mai uita la televizor. Totuşi, nu foarte mulţi utilizatori ştiu despre faptul că YouTube include şi multe scurtături de taste şi include câteva funcţii ascunse, care să îmbunătăţească experienţa de utilizare. Iată 16 trucuri pe YouTube pe care s-ar putea să nu le ştii.
Fiecare clip de pe YouTube este împărţit automat în zece bucăţi, din 10 în 10 procente. Folosind butoanele numerice de la 1-9, poţi sări direct la 10, 20, 30… până la 90%. Astfel, dacă asculţi o melodie pe YouTube şi există pe la jumătate o parte la care vrei să sari, poţi apăsa pe tasta 5 pentru a ajunge fix la mijlocul piesei. Butonul 0 te duce la începutul clipului.
Poţi sări câte zece secunde înainte folosint tasta L şi poţi derula 10 secunde în urmă cu tasta J. Aceste scurtături sunt utile pentru momentele în care vrei să treci repede peste un intro sau o reclamă din clip, sau dacă vrei să asculţi sau să vezi din nou ultimele 10 secunde.
Pentru cei care vor să prindă un anumit moment, YouTube oferă o metodă mai „fină” de derulare. Folosind butoanele „,” şi „.” de pe tastatură, poţi merge înainte sau înapoi cu câte un singur cadru.
Pe mobil, pentru a derula mai rapid poţi apăsa de două ori în dreapta ecranului pentru a sări 10 secunde înainte sau în stânga pentru a derula 10 secunde. Dacă apeşi încă o dată repede după cele două apăsări iniţiale, poţi sări încă zece secunde.
În aplicaţia de mobil, în meniul Setări > General, poţi seta durata pe care să o poţi derula la „double tap”. Poţi alege între 5, 10, 15, 20, 30 sau 60 de secunde. Setarea implicită este de 10 secunde.
Dacă ai nevoie să pui pauză rapid pe YouTube în browser, poţi apăsa tasta „Space” sau „K”. Ambele opresc clipul complet. Dacă doreşti doar să opreşti sunetul, poţi apăsa pe tasta „M”.
Dacă vrei ca viteza de redare a clipului să fie mai mare sau mai mică, poţi folosi tastatura pentru asta. Trebuie să ţii apăsat pe tasta „Shift” şi apoi pe butoanele „,” şi „.” pentru a încetini sau accelera viteza de redare.
Poţi schimba rapid din taste dimensiunea ferestrei în care este redat clipul. Poţi apăsa pe „T” pentru Theater Mode, care măreşte clipul pe toată lăţimea ferestrei din browser, poţi apăsa pe „F” pentru fullscreen, sau poţi micşora clipul într-un mini-player care îţi permite să navighezi pe YouTube în timpul redării, apăsând tasta „I”.
Pe dispozitive Android cu Android 8.0 sau mai nou, poţi micşora fereastra de redare de pe YouTube şi o poţi păstra în mod Picture-in-Picture peste alte aplicaţii. Trebuie doar să tii pe fereastra de redare în mod portret şi să o tragi în jos. Apoi te poţi muta între aplicaţii, iar ferastra video rămâne în colţul din dreapta peste interfaţa telefonului.
Dacă interfaţa predominant albă este deranjantă în timpul utilizării, YouTube include un „dark mode” atât în browser, cât şi în aplicaţia de mobil. În browser, schimbarea se face printr-un click pe poza de profil din colţul dreapta-sus şi activarea Dark Theme. În aplicaţia de mobil pe iOS şi Android, această setare se regăseşte în Settings > General.
Dacă găseşti un clip interesant pe YouTube dar nu ai timp să îl vezi imediat, îl poţi salva pentru mai târziu. Sub fiecare clip există butonul „Save”, care adaugă clipurile în playlist-ul Watch Later. Poţi găsi acest playlist în secţiunea „Library” a YouTube.
Dacă ai abonament YouTube Premium, poţi să închizi ecranul telefonului, iar redarea va continua automat. De altfel, poţi să asculţi sunetul clipurilor de pe YouTube chiar şi atunci când foloseşti alte aplicaţii atunci când ai un abonament activ. Pentru acces rapid la butoanele de redare (play/pauză, etc.) poţi folosi centrul de notificări de pe Android sau Centrul de Control de pe iOS.
În cazul în care eşti în avion sau într-o zonă cu semnal slab, poţi descărca clipuri de pe YouTube pentru redare offline. Această capabilitate necesită un abonament YouTube Premium. Clipurile sunt disponibile apoi în secţiunea Library la categoria Downloads. Poţi face asta şi pe computere Chromebook, dacă instalezi aplicaţia YouTube de Android pe Chrome OS.
Dacă doreşti să te uiţi la anumite clipuri de pe YouTube, dar nu vrei ca acestea să fie înregistrate în istoricul personal pentru a nu afecta recomandările din viitor, poţi activa modul incognito. Pe computer poţi face asta din tab-ul History, unde poţi alege Turn Off Watch History, pe care îl poţi pune pe pauză temporar. Pe mobil, opţiunea se găseşte apăsând pe poza de pofil, unde ai opţiunea Incognito Mode.
Implicit, YouTube face liste cu canalele pe care le urmăreşti şi cu clipurile cărora le-ai dat like, acestea fiind publice. Poţi schimba în privat această activitate din meniul „Privacy Settings”, unde poţi selecta opţiunile „Keep all my liked videos private” şi „Keep all my subscriptions private”.
Pentru cei care doresc să îşi şteargă istoricul, tot din tab-ul History există posibilitatea de a şterge fiecare clip în parte pe care l-ai vizualizat în trecut, sau poţi să ştergi toate clipurile din istoric odată. De altfel, poţi să îţi ştergi toată activitatea din YouTube automat odată la 3 sau 18 luni în meniul de setări la categoria My Activity.