Deşi românilor le plac foarte mult telefoanele inteligente, dorinţa de a fi în permanenţă conectaţi prin intermediul reţelelor de socializare şi la curent cu noutăţile momentului încă nu eclipsează cu totul viaţa personală, cei mai mulţi preferând să-şi petreacă timpul cu partenerul de viaţă sau prietenii.
Potrivit studiului realizat pentru Huawei de către compania de cercetare de piaţă IPSOS, colectând date din 12 ţări, inclusiv din România, există din ce în ce mai puţine lucruri cărora româmnii să le atribuie o importanţă mai mare decât dorinţei de-a fi în permanenţă conectaţi.
De altfel, simptomele dependenţei de smartphone sunt vizibile la tot pasul: tindem să dormim cu telefoanele lângă noi, să le ţinem aproape în timpul meselor şi să le purtăm în permanenţă în buzunar. Cu toate acestea, studiile arată că românii preferă mai degrabă să folosească smartphone-ul pentru a ţine legătura cu cei dragi, iar atunci când au ocazia preferă să-şi petreacă timpul în compania acestora.
În general, se pare ca există din ce în ce mai puţine lucruri care să fie mai importante decât dorinţa de-a fi în permanenţă conectaţi. 71% din români renunţă cu uşurinţă la televizor în favoarea smartphone-ului. Mai mult, 67% dintre respondenţii români afirmă că pot renunţa la fel de uşor să consume dulciuri timp de o lună în loc să renunţe la smartphone.
Cu toate acestea, 79% dintre românii intervievaţi ar renunţa la smartphone în favoarea relaţiei cu partenerul lor, în timp ce 69% dintre aceştia declară că ar renunţa fără să stea pe gânduri la telefon în favoarea petrecerii timpului cu prietenii. Aceste rezultate reprezintă dovada clară că românii preferă să fie cu adevărat conectaţi cu cei apropiaţi, alegerea de-a fi conectaţi virtual venind pe un loc secund.
În timp ce românii interacţionează cu cei dragi şi menţin relaţiile cu aceştia, ei sunt de părere că telefoanele sunt dispozitive menite să le facă viaţa mai uşoară, nicidecum pentru a substitui relaţiile sau interacţiunile umane. 89% dintre români admit că nu au telefonul cu ei în pat atunci când dorm. 93% de români care au copii susţin categoric că nu vor renunţa la timpul petrecut cu ei sau la jocurile cu aceştia în favoarea smartphone-ului.
Unii sugerează că smartphone-ul ucide romantismul mai repede decât trebuie, însă cercetarea de faţă relevă totuşi o influenţă pozitivă pe care smartphone-urile le au asupra noastră, şi anume că acestea ne uşurează şi ne ajută să fim în contact cu cei dragi prin intermediul apelurilor şi mesajelor text. Studiul realizat de Huawei confirmă faptul că smartphone-urile sunt percepute drept instrument pentru a menţine relaţiile cu cei apropiaţi şi că suntem cu adevărat ataşaţi de aceştia, şi nu de dispozitivele noastre.