Google a avut şi va mai avea probleme pe teritoriul Uniunii Europene, subiectele disputelor fiind intimitatea şi drepturile utilizatorilor, abuzarea poziţiei dominante în domeniul căutărilor Web, agregarea conţinutului publicat de terţi şi alte practici reclamate ca fiind abuzive. Însă nu doar autorităţile unionale sau naţionale au intrat în conflict cu gigantul Google, ci şi unele companii private, care consideră că această companie abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţa serviciilor Web.
Cea mai recentă plângere este cea depusă de organizaţia Fairsearch Europe, un grup de firme pe a cărei listă de membri se regăsesc nume importante precum Microsoft, Nokia, Oracle sau operatori cunoscuţi ai serviciilor de rezervare de bilete sau altor tipuri de cumpărături precum Kayak, Tripadvisor sau Expedia. Scopul declarat ala cestei organizaţii este acela de a promova inovaţia, dezvoltarea şi echitatea pieţei serviciilor, iar compania Google este reclamată pentru subminarea liberei concurenţe.
Conform Fairsearch Europe, platforma software Android este folosită ca un cal troian pentru a acapara o cotă cât mai mare de piaţă pentru serviciile Google. Sistemul de operare Android este open-source, însă Google impune producătorilor de telefoane mobile şi tablete să integreze aplicaţii precum Gmail, Maps sau YouTube, iar acest lucru este văzut ca o metodă abuzivă de atragere a utilizatorilor către serviciile sale.
Google deţine în prezent circa 96 de procente din totalul căutărilor efectuate de pe terminalele mobile şi 70 de procente din piaţa sistemelor de operare mobile, poziţia fiind considerată periculoasă de membrii Fairsearch Europe. Organizaţia a dus în trecut o luptă similară pe teritoriul Statelor Unite, fără a avea succes, dar plângerea către Uniunea Europeană este pe aceeaşi lungime de undă cu o anchetă deja în desfăşurare care analizează posibilele abuzuri prin promovarea preferenţială a propriilor servicii şi penalizarea concurenţilor în cadrul căutărilor Web.