Zilele de glorie ale sistemului de operare Windows sunt numărate, acesta urmând să cedeze poziţia fruntaşă în topul preferinţelor utilizatorilor către rivalul Android.
Studiul realizat de Gartner arată că evenimentul se va produce către sfârşitul anului 2016, când Android va ajunge să populeze undeva spre 2.3 miliarde de calculatoare, tablete şi telefoane inteligente. Tras în jos de declinul PC-urilor tradiţionale, oferta comparabil mai mică de aplicaţii pentru dispozitive ARM (Windows RT) şi costurile ridicate pentru produsele compatibile cu aplicaţii x86, sistemul de operare Windows va ajunge să populeze nu mai mult de 2.28 miliarde dispozitive.
Deznodământul anunţat de cei de la Gartner şi confirmat de mai multe companii cu reputaţie în domeniu nu ar trebui să surprindă pe nimeni, în condiţiile în care piaţa PC-urilor şi laptopuri tradiţionale se află deja în declin, împinse şi mai mult spre prăpastie chiar de către Microsoft, prin lansarea unui sistem Windows 8 prea mult optimizat pentru interacţiunea prin ecrane touch. Decizia luată de Microsoft îi pune pe utilizatorii de PC-uri şi sisteme laptop din vechea generaţie în faţa unei situaţii delicate, în care sunt nevoiţi să aleagă între achiziţionarea de hardware nou, mai bine adaptat pentru Windows 8, sau rămânerea la vechiul sistem Windows 7 şi abandonarea planurilor de upgrade. Dacă bugetul permite însă achiziţionarea unui produs nou, lipsa de încredere în noul OS Microsoft şi costurile ridicate tind să pună în avantaj tot platforma Android, mai ales dacă dispozitivul nou achiziţionat urmează să fie folosit pentru divertisment, păstrând vechiul PC sau laptop pentru activităţi mai serioase.
Potrivit Gartner, până la sfârşitul acestui an vor exista 1.5 miliarde dispozitive cu Windows şi 608 miloane cu Android. În luna septembrie, sistemul de operare Windows avea o cotă de piaţă de 44 %, spre deosebire de 17.4 % pentru Android. Extrapolând din aceste statistici, aflăm că sistemul Android rulează în prezent pe aproximativ 554.6 milioane de dispozitive şi creşte cu o rată de 1.3 milioane de activări în fiecare zi.
Dacă tendinţele actuale se menţin, până în anul 2016 vom fi în plină eră post-PC, în care telefoanele inteligente sunt indistinctibile de tablete iar cele din urmă sunt o prezenţă comună în majoritatea locuinţelor şi birourilor. Chiar dacă nu vor fi eliminate cu totul, PC-urile clasice vor fi departe de gloria de altă dată, fiind privite ca şi relicve ale începutului de secol XXI.