Marea Britanie şi SUA acuză Rusia de activităţi de atacuri cibernetice împotriva fostei ţări sovietice Georgia. Cele două ţări spun că agenţii ruşi au spart peste 2.000 de website-uri folosind serviciile sale secrete şi că vor lucra împreună pentru a opri acest tip de activităţi. Atacul pare să vină din partea agenţiei GRU şi a luat în vizor site-ul preşedintelui Georgiei, site-urile tribunalelor şi ale entităţilor de presă.
Dominic Raab, Secretar de Externe Bricanic, a declarat:
„Campania necugetată şi directă de atacuri cibernetice ale GRU asupra Georgiei, o ţară suverană şi independentă, este complet inacceptabilă. Guvernul Rusiei are o alegere clară: să continue acest comportament agresiv împotriva altor ţări, sau să devină un partener responsabil care respectă legea internaţională.”
Tot GRU este agenţia care a fost în spatele altor atacuri precum spargerea serverelor care aparţineau partidului Democrat din SUA înainte de alegerile prezidenţiale din 2016, când Donald Trump a ieşit învingător în cursa pentru presedinţie. Aceeaşi agenţie este în spatele unui atac cu otravă, care îl avea în vizor pe Sergei Skripal în 2018, agent dublu, care s-a soldat până la urmă cu decesul altei persoane.
Reprezentanţii Departamentului de Stat din SUA au declarat că:
„Incidentul demonstrează un comportament necugetat din partea GRU în materie de operaţiuni cibernetice împotriva altor ţări. Stabilitatea spaţiului cibernetic depinde de comportamentul responsabil al naţiunilor. Noi, împreună cu comunitatea internaţională, ne vom continua eforturile pentru a menţine o unitate internaţională între state cu comportament responsabil în spaţiul cibernetic.”
SUA a promis oficialilor Georgiei că le va oferi tehnologia şi asistenţa necesară pentru a-şi îmbunătăţi securitatea în instituţiile publice pentru a se proteja de atacuri online viitoare. Rusia nu a răspuns acuzaţiilor.