Internet of Things este un concept de care s-a vorbit adesea în ultimii ani, însă puţine companii pot pretinde că au făcut paşi semnificativi în dezvoltarea acelui minunat ecosistem de produse inteligente variate care ar trebui să fie interconectate prin intermediul Internet-ului. Un lider al domeniului, ARM s-a hotărât să atace serios acest promiţător segment de piaţă si a scuturat de praf platforma mbed, a eliminat costurile necesare licenţierii şi a anunţat planurile ambiţioase pentru 2015.
O platformă hardware/software, ARM mbed a fost lansată acum cinci ani şi a oferit o serie de procesoare cu dimensiuni şi consum foarte reduse, toate bazate pe nucleele ARM din familia Cortex-M, care au fost puse în valoare de o serie de instrumente software pentru dezvoltare. Cum numele ARM mbed este necunoscut celor mai mulţi din utilizatorilor, succesul limitat de până acum al acestei platforme este subînţeles. Fiind un jucător extrem de important al pieţei mobilităţii şi al sistemelor inteligente miniaturale, ARM a decis că platforma mbed are şansa de a profita de interesul crescut pentru Internet of Things şi a anunţat planurile ambiţioase pe care le are pentru 2015.
Dincolo de problemele de infrastructură şi securitate, viitoarele produse inteligente interconectate, fie că vorbim de frigidere, ceasuri, termostate sau sisteme de supraveghere, au nevoie de o platformă software universală care să fie capabilă să le asigure interconectarea. Acest lucru este extrem de important deoarece, spre deosebire de actualele echipamente IT, viitorii lor utilizatori nu vor avea nici un fel de cunoştinţe din domeniu şi vor dori produse care pot fi pornite şi utilizate fără dureri de cap.
În cadrul ARM TechCon 2014, compania a anunţat direcţia în care mbed va evolua în următorul an pentru a deveni o platformă viabilă pentru Internet of Things. Având o arhitectură client/server, platforma mbed va conţine un sistem de operare foarte compact care va funcţiona pe procesoarele Cortex-M şi un server care va asigura procesarea fluxului de date şi interconectarea.
Conform descrierilor ARM, platforma mbed va deveni una flexibilă, capabilă să gestioneze deja cunoscutele accesorii precum ceasurile inteligente, infrastructurile casnice ale viitoarelor „case inteligente” sau infrastructurile ample ale viitoarelor „orase inteligente”. Toate produsele vor folosi procesoare ARM cu consum energetic redus şi se vor putea interconecta prin intermediul conexiunilor Bluetooth, Wi-Fi, LAN, 3G, WAN şi radio.
În acest moment, mbed OS este încă în plină dezvoltare, ARM urmărind o lansare undeva în prima parte a anului viitor. Componenta server, singura care va necesita licenţiere pentru a putea fi implementată comercial, va putea fi integrată în serviciile cloud pentru a oferi un mediu centralizat bazat numai pe standarde deschise, ceea ce promite o interoperabilitate superioară soluţiilor proprietare. Spre deosebire de mbed OS, componentele server sunt deja finalizate şi pot fi testate de dezvoltatorii interesaţi.
Lista partenerilor anunţati de ARM este consistentă, pe aceasta figurând nume cunoscute din domeniul hardware, software sau telecom precum IBM, Alcatel-Lucent, Ericsson, Telefonica, KDDI, Atmel, Freescale, Marvell sau NXP.