BitDefender Clueful revine sub forma unui serviciu Web gratuit

27.08.2012
BitDefender Clueful revine sub forma unui serviciu Web gratuit

În luna mai a acestui an, producătorul autohton de soluţii de securitate BitDefender a lansat o interesantă aplicaţie de securitate pentru iOS numită Clueful. Aceasta permitea utilizatorilor să scaneze produsele software instalate pe terminalele proprii şi să aibă o privire de ansamblu asupra drepturilor de acces pe care acestea le cer, sistemul de operare iOS neoferind acest gen de informaţii în mod implicit.

După ce produsul a fost disponibil timp de aproape două luni în App Store, Apple a decis că aplicaţia BitDefender încalcă termenii de utilizare a serviciilor iTunes şi a înlăturat produsul din magazinul său software. Decizia a fost una neinspirată, acesta venind după lunile bune de probleme care au început pentru Apple odată cu descoperirea comportamentului nespecificat periculos al aplicaţiei Path. Aceasta prelua întreaga agendă de telefon locală şi o plasa pe serverul companiei, scopul fiind descoperirea prietenilor care erau prezenţi şi în reţeaua Path.

Scopul producătorului a fost fără îndoială benign, însă aceasta descoperire a fost urmată de analiza altor produse software celebre iar rezultatele, centralizate atât de bine de Clueful, nu au fost deloc pe placul Apple: 19% din aplicaţiile din App Store colectează date din agenda telefonică iar 41% colectează datele localizării geografice fără ştirea utilizatorului. Mai mult, 42,5% dintre aceste nu criptează datele stocate online, ceea ce reprezintă o breşă de securitate în faţa căreia utilizatorul este lăsat fără şanse de apărare.

Cum Apple a decis să îngroape mizeria sub preş şi să şteargă din catalogul iTunes produsul BitDefender, cei din urmă au decis să lanseze Clueful sub forma unui serviciu Web gratuit. Mai puţin util acum decât un produs iOS deoarece presupune căutarea manuală a fiecărei aplicaţii despre care dorim sa ştim mai multe, Clueful este o bază de date actualizată la zi a drepturilor de de acces cerute de produsele software din App Store, criptarea folosită, includerea de cod pentru bannerele publicitare şi alte detalii utile pentru cei interesaţi de propria lor securitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News