În România social media însemnă Facebook. Google+ e un oraş părăsit, iar Twitter, care posedă cel mai bine cel mai important element al unei reţele sociale, informaţia în timp real, este ignorată de cei mai mulţi români.
Dar Facebook, pentru mulţi dintre noi, nu mai este un preferat, ci un rău necesar. Intrăm pentru că are informaţiile şi oamenii pe care îi căutăm, dar îl detestăm pentru modul în care ne foloseşte şi felul în care îşi impune punctele de vedere nepopulare.
De asta, apariţia unei reţele sociale care promite să nu fie Facebook este un lucru bun. Nu ca încă o reţea socială, ci ca reţeaua socială pe care să o folosim fără să o detestăm (atât de mult). Doamnelor şi domnilor, faceţi cunoştinţă cu Ello.
Până să primesc invitaţia şi să-mi creez contul, ştiam un singur lucru despre Ello. Că se vrea a fi, sau cel puţin aşa promit creatorii săi, o reţea socială independentă de advertiseri, că nu va monitoriza comportamentul utilizatorilor şi nu va folosi datele acestora în scopuri comerciale.
Este o promisiune, un slogan. Şi rămâne de văzut cum va reuşi să se ţină de cuvânt, mai ales în condiţiile în care a primit deja finanţări. Dar, oricum, a reuşit să ne capteze atenţia cu acest slogan şi să ne facă curioşi. Aşa că am testat Ello cu interes.
Testat e mult spus. Ello este un bebeluş care abia început să stea singur în fund. Cu un design care ”reuşeşte” să fie simplist şi confuz în acelaşi timp, Ello te plictiseşte în maxim 5 minute pentru că nu ai ce să faci. Puţin conţinut, puţini utilizatori şi deloc persoane cunoscute. Am găsit totuşi câţiva români curioşi.
Deprinzi imediat mersul lucrurilor: sunt două categorii principale de conţinut: Friends şi Noise care separă posturile cunoscuţilor de restul lumii. Începi călătoria din secţiunea Discover sau cu o căutare pentru a-ţi face prieteni. La fiecare persoană pe care vrei să o urmăreşti ai două opţiuni: fie o adaugi la Friends, fie la Noise. De aici, funcţionează că orice altă reţea socială cu unele limitări date de design şi de stadiul actual al dezvoltării.
Profilul personal include informaţiile standard şi imaginile de profil şi cover. Tot la profil găseşti şi setări legate de conţinutul NSFW, pe care Ello nu-l cenzurează. Poţi opta ca acesta să fie ascuns şi, de asemenea, poţi atenţiona că vei posta materiale NSFW.
E de aşteptat ca în timp Ello să primească mai multe funcţii în viitor. Deocamdată este în fază de test iar conturile pot fi create doar pe bază de invitaţie. Fiecare utilizator, inclusiv subsemnatul, primeşte un număr limitat de invitaţii pe care le poate trimite celor care doresc să încerce Ello. Judecând după stadiul actual al dezvoltării, va mai trece ceva timp până când Ello îşi va deschide larg porţile.