Alegerile europene 2019 sunt piatră de încercare şi pentru Facebook, platforma de socializare reprezentând un vector foarte eficient pentru campaniile de Fake News declanşate cu scopul de a influenţa opinia publică, manipulând astfel rezultatele alegerilor.
Activă pe perioada campaniilor electorale, centrul de comandă denumit sugestiv War Room gazduieşte un grup restrâns de 40 specialişti bine antrenaţi pentru a supraveghea activitatea în reţelele de socializare. Printre aceştia se regăsesc şi vorbitori nativi ai tuturor celor 24 de limbi oficiale folosite pe teritoriul Uniunii Europene.
Centrul de monitorizare amenajat la sediul Facebook din Irlanda şi dispune de cele mai avansate unelte de monitorizare din arsenalul reţelei de socializare, puse la dispoziţia unei echipe de ingineri, specialişti în analiză date şi oficiali Facebook cu putere de decizie.
Pe baza evenimentelor monitorizate în timp real folosind algoritmi software meniţi să scoată în evidenţă postări cu tendinţă de viralizare şi alte activităţi suspecte, operatorii centrului de comandă vor acţiona împotriva campaniilor de dezinformare şi manipulare a opiniei publice. În funcţie de situaţiile apărute, activitatea Facebook War Room poate fi concentrată pe anumite regiuni geografice, suplimentând observaţiile cu informaţii obţinute şi de pe surse alternative, cum ar fi posturi de televiziune locale.
Sistemul testat prima dată cu ocazia unor alegeri locale din Statele Unite este îmbunătăţit permanent, având deja la activ experienţa mai multor sesiuni electorale, desfăşurate în zone sensibile ca Brazilia şi Deli, în India.
Pentru scopul propus, Facebook va apela la tehnologii de inteligenţă artificială menite să împiedice manipularea sistemelor sale în campaniile de Fake News, înlesnind descoperirea şi înlăturarea rapidă a conturilor false.
Vârful de activitate pentru War Room va fi pe durata alegerilor europene, 23-26 mai, dar supravegherea se întinde pe toată durata campaniei electorale.