Facebook ia în considerare extinderea funcţionalităţii Secret Conversations, prin care utilizatorii pot opta să cripteze schimburile de mesaje instant făcute prin serviciul Messenger, încât doar reprezentanţii forţelor de ordine sau instituţii responsabile cu protejarea siguranţei naţionale mai pot obţine acces la mesaje, printr-o cerere expresă trimisă administratorilor Facebook.
Potrivit descoperirilor făcute de Jane Manchun Wong, expert în analiză la nivel de cod pentru descoperirea de funcţii nelansate, Facebook testează extinderea funcţionalităţii Secret Conversations pentru a include şi apeluri audio/video în sistem VoIP, criptarea conexiunii garantând protejarea comunicaţiilor în faţa tentativelor de interceptare neautorizate. Criptarea în sistem end-to-end ar urma să fie disponibilă pentru toţi utilizatorii aplicaţiei de mobil.
Funcţionalitatea Secret Conversations a fost introdusă în anul 2016, ca un mijloc prin care utilizatorii Facebook Messenger pot obţine protejarea suplimentară a schimburilor de mesaje împotriva tentativelor de interceptare. Recent, tehnologia a fost extinsă la toate produsele Facebook, inclusiv schimburile de mesaje făcute între utilizatori Instagram, stârnind dispute aprinse din partea autorităţilor, care au acuzat blocarea investigaţiilor pe cazuri de exploatare sexuală, terorism şi intruziuni în buna desfăşurare a campaniilor electorale.
Funcţionalitatea Secret Conversations poate fi activată cu o comandă touch pe poza de profil din aplicaţia Messenger, urmată de selectarea opţiunii cu acelaşi nume din lista afişată. Odată ce este pornită funcţia de criptare, mesajele vor putea fi citite numai de pe dispozitive selectate în prealabil, utilizatorul putând seta inclusiv o limită de valabilitate pentru acestea, după care mesajele sunt pierdute definitiv. Probabil că şi mesajele audio-video vor fi protejate într-un mod similar, Facebook asigurând că interceptarea nu mai este posibilă decât în circumstanţe cu totul deosebite, în care reprezentanţii unei autorităţi recunoscute solicită în mod oficial furnizarea de informaţii.
Potrivit aceleiaşi surse, Facebook pregăteşte şi introducerea propriului serviciu de asistenţă prin comandă vocală, alternativă Siri şi Alexa, cu o funcţionalitate mai bine adaptată reţelei de socializare.