Parte din categoria aşa numitelor stablecoin – un tip de valută digitală a cărei valoare este girată integral cu fonduri într-o monedă stabilă recunoscută oficial (ex. dolarul american), Facebook Libra este percepută de oficialii francezi ca pe o ameninţare la adresa suveranităţii guvernelor.
La mai puţin de o lună după ce autorităţile antitrust din UE au demarat o investigaţie pe tema proiectului Facebook Libra, oficialii europeni se grăbesc deja să anunţe primele măsuri împotriva introducerii criptomonedei Libra.
Spre deosebire de Bitcoin, Libra este o monedă digitală generată şi administrată în mod direct de o companie privată – Facebook, ceea ce o face mult mai uşor de atacat pe cale legală de orice grup cu interese contrare, începând cu actori din sistemul bancar care doresc să evite cu orice preţ înrădăcinarea unor sisteme de tranzacţionare alternative şi până la oficiali guvernamentali, motivaţi să păstreze un control cât mai strict asupra fluxurilor de bani pentru prevenirea evaziunii.
Vorbind la conferinţa OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) de la Paris, ministrul de finanţe Bruno Le Maire a declarat că introducerea monedei Libra ar ameninţa suveranitatea guvernelor, analizele făcute până acum ridicând motive serioase de îngrijorare. Cunoscut oponent al folosirii criptomonedelor, Le Maire a exprimat în mod categoric intenţia de a bloca introducerea monedei Libra în forma actuală. Având în vedere modul în care investigaţia a fost pornită la nivelul UE, este de aşteptat ca orice măsuri pe tema proiectului Facebook Libra să fie anunţate pentru toate statele membre UE, nu doar în Franţa.