Google Photos oferă de ceva timp indexarea automată a pozelor pe baza obiectelor identificate în imagini, însă nimeni nu avea pretenţia ca sistemul AI dezvoltat de Google să se transforme peste noapte într-un critic de artă.
În ideea de a ajuta utilizatorii să aleagă mai uşor pozele cele mai reuşite pentru distribuirea pe reţelele de socializare, Google a extins capabilităţile algoritmilor procesare neurală folosiţi la analizarea obiectelor pentru a ţine cont şi de conţinutul imaginii în ansamblu.
Având drept referinţă o vastă arhivă de poze foarte reuşite, unele fiind chiar premiate în concursuri de fotografie, sistemul Neural Image Assessment (NIMA) acordă un punctaj care reflectă aspecte de ordin estetic şi tehnica obţinerii imagini. Acolo unde nu sunt disponibile imagini de referinţă care să poată fi comparate, algoritmii AI pot apela şi la modele statistice pentru a evalua cât de reuşită este poza analizată.
În primă fază, scanarea automată poate separa imaginile neclare sau expuse incorect de pozele reuşite, propunând apoi editarea manuală sau corecţia automată a problemelor detectate, aplicând filtre care ţintesc obţinerea unor rezultate cât mai plăcute din punct de vedere estetic. Aflat la stadiul de testare, sistemul NIMA ar putea scuti în cele din urmă utilizatorii de nevoia retuşării manuale imaginilor, totodată ţinând loc şi de ghid în alegerea celor mai reuşite poze.